De borgerlige klare for de tøffeste samtalene

Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og  Knut Arild Hareide (Krf) på valgnatta. Nå starter alvoret for de mulige regjeringskameratene. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix
Partilederne Siv Jensen (Frp), Erna Solberg (H) Trine Skei Grande (V) og Knut Arild Hareide (Krf) på valgnatta. Nå starter alvoret for de mulige regjeringskameratene. Foto: Gorm Kallestad/NTB scanpix

Mandag morgen, på et hemmelig sted i Oslo sentrum, starter de fire borgerlige partiene på den mest utfordrende delen av regjeringsforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om sonderingsutvalgene

* Høyre: Leder Erna Solberg og nestlederne Jan Tore Sanner og Bent Høie.

* Fremskrittspartiet: Leder Siv Jensen og nestlederne Per Sandberg og Ketil Solvik-Olsen.

* KrF: Leder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

*Venstre: Leder Trine Skei Grande og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen

Tid og sted er hemmelig, for forhandlingsutvalgene fra Høyre, Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil være i fred for presse og andre nysgjerrige når de mandag møtes til oppstart av de såkalte sonderingssamtalene, prosessen som kommer forut for eventuelle reelle regjeringssamtaler.

Sonderingssamtaler høres tilforlatelig ut, men det er i denne fasen de virkelig tøffe takene kommer, fastslår Høyres generalsekretær Lars Arne Ryssdal.

– Selve regjeringsforhandlingene er mer som en sjarmøretappe å regne. Nå skal man finne ut om det i det hele tatt er grunnlag for et regjeringssamarbeid, og alle de vanskelige sakene skal på bordet, sier Ryssdal til NTB.

Les også: Forhandlingene om sted er i full gang

Kan ta uker

Partiene har ikke villet si noe om hvor lang tid de tror sonderingsfasen vil ta. Ryssdal minner om at Bondevik II-regjeringen brukte rundt to uker på sonderinger, men bare rundt fem dager på å utarbeide selve regjeringserklæringen på Sem Gjestegård i Asker.

– Man skal ikke bli forundret hvis det varer i flere uker, og det er ikke nødvendigvis tegn på en krise. I prosessen fram mot Sem tok det tid fordi det var saker som måtte forankres blant andre enn dem som satt og forhandlet, forteller Ryssdal, som var tett på forhandlingene som sekretær for forhandlingsdelegasjonen den gang.

– Selv om det kan være mye å lære av å se på hva som er gjort tidligere, så har hver prosess sitt liv, avhengig av omstendighetene og hvem som deltar. Soria Moria-forhandlingene ble for eksempel litt annerledes, fordi de hadde gjort unna sonderingene før valget og kunne begynne rett på forhandlingene, sier Ryssdal.

Saken fortsetter under bildetStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av daværende SV-leder Kristin Halvorsen (t.h.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av Soria Moria 2-plattformen. Foto: Lise Åserud/ScanpixStatsminister Jens Stoltenberg (Ap) flankert av daværende SV-leder Kristin Halvorsen (t.h.) og Sp-leder Liv Signe Navarsete før presentasjonen av Soria Moria 2-plattformen. Foto: Lise Åserud/Scanpix

I valgkampen brukte også avtroppende statsminister Jens Stoltenberg (Ap) enhver anledning til å hakke på Erna Solberg og hennes lederegenskaper fordi hun ikke i større grad hadde klart å samle de borgerlige partiene før valget.

Se også: Erna advarer sentrum mot å sitte på gangen

Har Plan B

Høyre-leder Erna Solberg uttrykte fredag tro på at sonderingssamtalene ender i reelle forhandlinger, men sa hun også hadde en Plan B.

– Hvis vi kommer i en slik situasjon at enkelte ikke ønsker å fortsette samtalene, bør vi likevel ha samarbeidsplattformer som sikrer at politikk avklares for en ny regjering. Jeg ønsker meg en sterkere binding i en slik situasjon enn hva tilfellet har vært før, sa Solberg til NTB.

Hun advarte samtidig Venstre og KrF mot å sitte på gangen dersom de ønsker å få gjennom sine hjertesaker. De to sentrumspartiene svarte med at de ikke vil la seg presse med i en ny regjering, og at det finnes flere måter å øve innflytelse på. I begge partier er det utbredt skepsis mot å regjere sammen med Frp.

Frp har på sin side utelukket å støtte en ny regjering som de selv ikke er en del av.

Handlingsregelen, vern av Lofoten, Vesterålen og Senja, innvandrings- og asylpolitikk, bistand og bruk av bompenger for å finansiere veier er blant problemsakene som de fire partiene nå skal gyve løs på.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus