Drapstiltalt vil kjempe for sin tilregnelighet i retten

Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) var savnet i en måned før hun ble funnet død 3. september i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix
Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) var savnet i en måned før hun ble funnet død 3. september i fjor. Foto: Privat / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettssaken mot 38-åringen som er tiltalt for å ha bortført og drept Sigrid Giskegjerde Schjetne (16), vil i stor grad bli en prosess om tilregnelighet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om rettssaken etter drapet på Sigrid

* En 38 år gammel mann er tiltalt etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble drept i august fjor.

* Påtalemyndigheten har tatt ut en tiltale om forsettlig drap under særdeles skjerpende omstendigheter og frihetsberøvelse hvor offeret er påført ualminnelige lidelser.

* Oslo tingrett har satt av tre uker til rettssaken.

* Aktor i saken er statsadvokat Nina M. Prebe, den tiltaltes forsvarere er advokat John Christian Elden og advokat Thomas Randby. Bistandsadvokat for den dreptes familie er advokat Harald Stabell.

* Rettens administrator er tingrettsdommer Ingmar Nestor Nilsen

* Mandag starter saken med aktors innledningsforedrag, Sigrids far, Tom Schjetne, forklarer seg og den tiltalte 38-åringen starter sin forklaring.

Fordi én av tre sakkyndige som har undersøkt 38-åringen har konkludert med utilregnelighet, har påtalemyndigheten falt ned på at den tiltalte ikke kan straffes i saken. To av de sakkyndige har uttalt at de anser mannen som psykotisk, men at han oppfyller vilkårene for å kunne straffes. Den tredje har slått fast at mannen heller ikke etter vilkårene i loven kan kjennes tilregnelig.

Tvilen om mannens psykiske tilstand har derfor ført til Riksadvokatens konklusjon om at det skal legges ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern. Når rettssaken starter i Oslo tingrett mandag, vil derimot 38-åringen selv hevde med styrke at han verken var eller er psykotisk og derfor heller ikke skal kjennes utilregnelig.

– Han er uenig i påstanden om psykisk helsevern fordi han ikke har gjort noe galt, og dessuten mener han er frisk, sier hans forsvarer John Christian Elden til NTB noen dager før rettssaken starter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ubesvarte spørsmål

Sigrid Giskegjerde Schjetne var savnet i en måned før hun ble funnet død 3. september for ett år siden. Den 16 år gamle jenta var på vei hjem da hun ikke langt fra hjemmet ble borte like over midnatt 5. august. En massiv leteinnsats av politi, hjelpemannskaper og frivillige fulgte, men først etter fire uker ble hun funnet død i et skogholt i Kolbotn, sør for Oslo. Den døde var pakket inn i plast, dyner og et telt.

Etterforskningen har vært blant de mest omfangsrike i norsk kriminalhistorie. Bare 22. juli-saken har krevd mer, har politiet selv uttalt en rekke ganger. Til tross for det er fremdeles ikke alt klart når saken starter. Hva som skjedde i tiden fra 16-åringen ble bortført til en campingvogn på et lager og til hun ble funnet drept er bare vagt beskrevet. Heller ikke hvorfor hun ble drept eller hvordan det skjedde, er klarlagt. Helt siden han ble pågrepet har 38-åringen nektet skyld i drapet og hevdet politiet har tatt feil person.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Sigrid-siktet: - Jeg kan umulig vite hva som har skjedd

Erkjenner hull

Statsadvokat Nina Prebe skal føre saken for påtalemyndigheten. Til NTB sier hun at spørsmålet om tilregnelighet vil bli sentralt i saken, men at det ikke vil påvirke bevisframleggelsen i retten.

– Det er ikke avgjørende om han er tilregnelig eller ikke. Retten må først ta stilling til om han har forholdt seg som beskrevet i tiltalen, sier Prebe som erkjenner at det er hull i etterforskningen.

– Jeg kan ikke kommentere selve bevisene før rettssaken starter, men det er riktig at en del avgjørende spørsmål ikke er besvart, sier statsadvokaten.

Det er tatt ut en tiltale på Riksadvokatens ordre hvor det er tatt forbehold om at det vil bli lagt ned påstand om overføring til tvungent psykisk helsevern.

Les også: Vil ha tvungen psykisk helsevern for Sigrid-tiltalt

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faren først

Sigrid Giskegjerde Schjetnes far er den første som vil forklare seg under rettssaken, også før den tiltalte 38-åringen. På aktors spørsmål vil han da fortelle om det første døgnet etter at datteren forsvant.

– Han skal møte i retten to ganger og er påtalemyndighetens vitne første gang. At han vitner før den tiltalte er også litt symbolsk, men det har samtidig sammenheng med kronologien i saken og er derfor helt naturlig, sier Stabell til NTB.

Faren vil også forklare seg helt mot slutten av rettssaken, når spørsmålene om erstatning og oppreisning skal drøftes.

– Da skal han tilbake og fortelle om den øvrige tiden fram til Sigrid ble funnet, og fram til i dag. Han gruer seg til dette, men er så forberedt som man kan bli til noe slikt, sier Stabell.