Politiet skeptisk til savnet-aksjoner på nettet

Politiet mener det er risikosport å starte savnet-sider på nettet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX
Politiet mener det er risikosport å starte savnet-sider på nettet. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB SCANPIX

Politiet i Hordaland og Oslo er skeptisk til at privatpersoner oppretter aksjoner på nett for å lete etter savnede personer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange av de 1.800 personene som årlig blir meldt savnet i Norge, blir etterlyst via sosiale medier. Politiet er skeptisk til aksjonsformen.

– Det er menneskelig at familie og venner vil lete og undersøke. Men jeg er usikker på om privatdrevne sider på Facebook og i andre sosiale medier er et egnet verktøy i et systematisk søk etter en savnet, sier politiinspektør Sidsel Isachsen, som har ansvar for savnetsaker i Hordaland politidistrikt, til Bergens Tidende.

Hun mener privat engasjement av denne typen kan være innslag som fungerer bra, men som samtidig kan komplisere arbeidet.

Les også: Pus reddet fra strømstolpe etter Facebook-aksjon

– Det kan bli et problem at tips ikke når fram til politiet, men blir liggende i kommentarfeltet på en privat Facebook-side. Politiet må få alle tips i forsvinningssaker, så private initiativ må i hvert fall skje i samarbeid med oss. Hvis ikke, blir det for uoversiktlig for publikum, sier Isachsen.

Oslo politidistrikt har landets eneste dedikerte savnetgruppe og håndterer årlig 700 savnetsaker. Leder Anders Oksvold er også skeptisk til Facebook-aksjoner.

– Private tråkker ikke på oss, men kan fort tråkke på seg selv. Vi er ikke så veldig glad i savnetmeldinger som legges ut på Facebook. Du har ingen garanti for hvem som kommenterer. Enkelte kan finne på å skrive hva som helst om savnede og deres familier, sier Oksvold.

Les også: - Mindfullness kan hjelpe mot mobilavhengighet

– Det er risikosport å starte en slik side og invitere alle, også ukjente, inne i en diskusjon. Du kan ikke kjenne alle som melder seg inn, du kjenner ikke agendaen deres for å kommentere, og det er ikke lett å skjønne hva en kommentar kan bety for en savnet og hans familie, sier Oksvold videre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus