Forskere: Frp er høyrepopulistisk

Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås har skapt diskusjoner etter å ha kalt Frp høyrepopulister. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås har skapt diskusjoner etter å ha kalt Frp høyrepopulister. Foto: Terje Bendiksby/NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske forskere gir utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås (SV) medhold når han kaller Fremskrittspartiet høyrepopulistisk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunnen for saken er at Holmås tidligere denne uken tvitret at det er helt naturlig at Frp i utlandet oppfattes som et høyrepopulistisk parti.

Han plasserte Frp på linje med Dansk Folkeparti og Sverigedemokraterna.

Utspillet førte til at Høyre-leder Erna Solberg kalte ham «en liten friskus» som må passe munnen sin. Hun mener han må beklage.

Torsdag kveld sa Holmås at han ikke akter å beklage seg, og han forklarte hvorfor han mener Frp kan kalles høyrepopulistisk.

Bakgrunn: SV-Heikki i Twitter-krig

Forsker-ja

Nå får han støtte fra norske forskere.

– Jeg mener at det er greit å bruke begrepet høyrepopulistisk om Frp. Hvilken betegnelse skulle en ellers bruke, spør Elisabeth Ivarsflaten, førsteamanuensis ved Universitetet i Bergen.

Elisabeth Ivarsflaten. Foto: Universitetet i BergenElisabeth Ivarsflaten. Foto: Universitetet i Bergen

Overfor Bergens Tidende slår hun fast at det er Frps eget ansvar å klargjøre partiets politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her har partiet ved flere anledninger drevet et dobbeltspill, noe som er vanlig for høyrepopulistiske partier. På den ene siden fremstår Frp i partiprogrammet med moderate synspunkter. På den andre siden kommer det utspill som er mer ytterliggående, som den såkalte bærekraftrapporten om innvandring, sier hun.

Anders Ravik Jupskås, universitetslektor ved Universitetet i Oslo, mener også at Frp kan kalles høyrepopulister.

– Ja, de er høyrepopulister. Men sammenlignet med andre slike partier i Europa er de en moderat utgave og har sterkere innslag av liberalkonservative strømninger, sier Jupskås.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Holmås nekter å be Frp om unnskyldning

Forsvarer Frp

TV 2s politiske kommentator Stein Kåre Kristiansen har også kastet seg inn i diskusjonen. Han sier til TV 2 at han langt på vei støtter Solberg når hun retter skyts mot Holmås.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det Heikki Holmås skrev på Twitter, grenser til hets. Det jeg reagerer på, er at man bruker de samme begrepene og samme definisjon på Frp som han også bruker på småbrune, rasistiske partier i Europa. Da blir det gærent. Vel er Frp på høyresiden, og de har til tider vært det mest populistiske partiet i Norge. Men det er ikke et høyrepopulistisk parti, slik vi forstår begrepet fra partiene i Europa, sier Kristiansen.

Les også: Pressen i tolv land har koblet Frp til Breivik

Grasrotorientert

Torsdag uttalte Frps nestleder Ketil Solvik-Olsen at det nå begynner «å bli ganske uinteressant» hva Holmås sier og gjør. Frp er et grasrotorientert parti til høyre på den norske politiske skalaen, poengterer han, og medgir at i enkelte spørsmål er det derfor riktig å beskrive partiet som populistisk.

– Men det Holmås forsøker å gjøre, er å plassere oss i samme bås som partier som står for noe helt annet. Det er partier som også er på høyresiden i sine lands politiske skalaer, men der skalaene ser helt annerledes ut enn i Norge sier Solvik-Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Frp ber UD om omdømmehjelp i utlandet

Holmås-støtte

Holmås er bare én blant mange norske toppolitikere som har plassert Frp i den høyrepopulistiske båsen. Tidligere har statsminister Jens Stoltenberg (Ap) gjort det samme. Det har også helseminister Jonas Gahr Støre (Ap), tidligere Venstre-leder Lars Sponheim, Høyre-topp Per-Kristian Foss og tidligere statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) gjort.

Store norske leksikon gir også Holmås støtte. I leksikonets artikkel om Frp heter det at «Fremskrittspartiets ideologi er en blanding av høyrepopulisme og mer tradisjonell økonomisk liberalisme».