Syria slik det en gang var

Den tradisjonsrike Ar-Rawda kafe. Her samles mange av Damaskus unge og eldre kulturelle og intellektuelle personligheter for å dikke te, lese aviser, diskutere og røyke vannpipe.

– Jeg tror ikke man ville kunne tatt disse bildene i dag, sier fotografen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Marianne Gunderson (28) bodde i Damaskus høsten 2010 og våren 2011. Hun studerte arabisk i landet fram til opprøret mot regimet begynte.

– Jeg sluttet å ta bilder på gaten da protestene i Syria begynte å ta seg opp i mai 2011, sier hun til ABC Nyheter og legger til:

– Folk i Syria var konsekvent vennlige og gjestfrie på en måte jeg ikke har sett før. Samtidig var det tydelig at man levde under et diktatur. Det var mye man ikke kunne snakke om. Det var veldig spesielt.

– Hvordan ville disse bildene sett ut i dag?

– Jeg tror ikke man ville kunne tatt dem i dag. På gatene var det alltid folk som så deg, og det var sannsynlig at noen av dem var tilknyttet myndigheter, sikkerhetspoliti og lignende. Det hendte ofte at jeg ble hindret i å ta bilder av ting. Hvis man skulle forsøkt å gå omkring i Damaskus med et kamera i dag, ville det nok ikke gått så bra.

– Det ville nok også vært færre bilder av markeder med mat, fordi det rett og slett er mindre tilgjengelig, sier Marianne.

– Bildene er nok preget av at noe var i gjære. Mange var veldig optimistiske, men samtidig bekymret for hvordan ting kom til å gå hvis Bashar al-Assad reagerte som mange fryktet.

I dag er borgerkrigen i Syria inne i sitt andre år.

Alle bildene øverst i artikkelen er tatt av Marianne Gunderson.

Se flere av Mariannes bilder på Flickr

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus