Pressen i tolv land har koblet Frp til Breivik

Partileder Siv Jensen under sin etter hvert så berømte tale på Fremskrittspartiets valgvake på Ballrom i Oslo mandag kveld. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)
Partileder Siv Jensen under sin etter hvert så berømte tale på Fremskrittspartiets valgvake på Ballrom i Oslo mandag kveld. Foto: Gorm Kallestad (NTB scanpix)

Utenriksdepartementet har kartlagt hvordan utenlandske medier har skrevet om valget i Norge. Gjennomgangen viser at pressen i 12 av 19 land knytter Frp til terrordømte Anders Behring Breivik.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver Dagbladet, som har fått innsyn i analysen. UD-rapporten bygger på innsendte landrapporter etter mandagens stortingsvalg.

Ifølge rapporten inneholder medienes dekning som oftest ingen direkte faktafeil. «Men framstillinga av Frp kan likevel sees som til dels spekulativ når partiet knapt blir nevnt uten av Anders Behring Breivik også blir omtalt som tidligere partimedlem», fastslås det.

Bakgrunn: Frp ber UD om omdømmehjelp i utlandet

Les også: Holmås nekter å be Frp om unnskyldning

I noen tilfeller blir det ifølge UD skapt et indirekte inntrykk av at Frp «har lignende synspunkter» som Breivik.

Rapporten viser ifølge Dagbladet at pressen i 12 av 19 «fokusland» har koblet Frp til Breivik. De tolv landene er Japan, USA, Canada, Russland, Brasil, Italia, Storbritannia, Nederland, Danmark, Tyskland, India og Frankrike.

UD rapporterer videre at medieomtalen i våre naboland har vært mye mer nyansert fordi kjennskapen til det norske politiske systemet er større.

Les også: KrF-topper advarer mot Frp

Frp har nå invitert til en pressekonferanse med internasjonal presse tirsdag for å forsøke å rette opp bildet.

– Det er ubehagelig å bli satt i bås på denne måten. Det er trist, sier nestleder Ketil Solvik-Olsen.

Les også: SV-Heikki i Twitter-krig om Frp-karakteristikk

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus