Oslos politimester:

– Politiet må få mer makt

VIL HA MER MAKT: Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (t.v), mener politikerne må tørre å gi fra seg mer makt til politiet. Her med PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård (Arkivfoto: NTB scanpix)
VIL HA MER MAKT: Politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (t.v), mener politikerne må tørre å gi fra seg mer makt til politiet. Her med PST-sjef Marie Benedicte Bjørnland og politidirektør Odd Reidar Humlegård (Arkivfoto: NTB scanpix)

Et sterkt og handlingskraftig politi forutsetter at politikerne gir fra seg makt. Det mener Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

POLITIANALYSEN:
Write content here

– Fullmaktene mellom Justis- og beredskapsdepartementet og Politidirektoratet må avklares. Politidirektøren må få ansvaret for budsjetter og ansettelser. Politikerne må ikke gripe inn og detaljstyre, sier Hans Sverre Sjøvold til ABC Nyheter.

I den ferske høringsuttalelsen til Politianalysen (se faktaboks) understreker Oslo Politidistrikt hvor avgjørende det er at politidirektøren får utvidete fullmakter ”for å sikre en tydelig ansvarsplassering knyttet til styring og ledelse av politiet”.

Til ABC Nyheter utdyper Sjøvold:

– I dag kan ikke politidirektøren slå sammen to lensmannskontorer en gang. Det kan bare Justis- og beredskapsdepartementet.

Bakgrunn: Politimestre kritiske til sammenslåing av distrikt

Østfold - de kriminelles innfallsport

Sjøvold sier de har brukt mye tid på sin høringsuttalelse til Politianalysen. De er for å slå sammen distrikter i det utvalget kaller en regionsmodell.

Men Oslos politimester mener forslaget ikke tar nok hensyn til demografi, geografi, ferdselslinjer og kriminalitet i de enkelte regionene.

Han mener et foreslått Stor-Oslo politidistrikt må inkludere flere distrikter enn nåværende Oslo og Asker og Bærum, kommunene vest for hovedstaden, og begrunner det med at befolkningen i Oslo-området er så tett innpå hverandre.

Hans forslag er et Stor-Oslo bestående av Oslo og alle kommunene i Akershus, muligens også Østfold.

– Det blir et distrikt med 4400 ansatte?

– Ja, det er et stort distrikt. Men det er fullt styrbart, mener Hans Sverre Sjøvold.

– Skal man ha stordriftsfordeler, må man se på det som en region. Ellers vil Akershus gå som en kile inn i Stor-Oslo. Man har forsøkt å få til like store distrikter - men bør innse at noen blir for store geografisk, sier Sjøvold, og trekker frem foreslåtte Region Øst.

– Det vil strekke seg fra Halden til Sør-Trøndelag. Vi foreslår også å dele Nord-Norge i to.

Om Østfold ikke innlemmes i Oslo, lanserer Sjøvold det som et eget distrikt, der man satser på grensekriminalitet.

– Østfold er innfallsporten for kriminelle som kommer over grensen, forklarer han.

Les også: Politiet oppleves som stengt, fraværende og kostbart

Terrorsituasjoner

Det er i noen høringsuttalelser foreslått å etablere en nasjonal bistandsenhet, i stedet for å la disse sortere under Oslo, som i dag.

– Det er jeg helt uenig i! Da trekker man de ut av vanlig tjeneste også. Skal de sitte og vente på at det skjer noe, spør Sjøvold – og viser til Beredskapstroppen – kalt Delta - som i dag bistår flere distrikter.

– De er ute og kjører bil i vanlig tjeneste en dag, mens de dagen etter er ute på skarpe oppdrag.

Sjøvold mener Beredskapstroppen er en av årsakene til at Stor-Oslo bør ha ansvaret for hovedflyplassen Gardermoen, som i dag sorterer under Romerike. Romerikes politimester poengterer i sin høringsuttalelse at de gjerne fortsatt vil ha ansvaret for OSL – og helst Rygge flyplass i Akershus også.

– Men hvem skal bistå dem når det smeller, spør Sjøvold retorisk, og svarer selv:

– De som skal bistå trussel- og terrorsituasjoner: Oslo.

Les også: Politimester bruker advokat for å få høyere lønn

Haster

”Og det haster” sa Alexandra Bech Gjørv om å igangsette endringer da hun la frem 22. julikommisjonens rapport. Det gjelder også for de foreslåtte endringene i Politianalysen, mener Hans Sverre Sjøvold.

– Nå må det tas beslutninger ganske raskt. Vi må få satt i gang prosessene. I Oslo må det gjøres organisatoriske endringer. Vi håper dette blir lagt frem før sommeren 2014.

– Er det realistisk?

– Det krever stor vilje og fremdrift i prosessen. Det er viktig at dette er en sak som prioriteres, sier Sjøvold med adresse til blant annet Stortinget, som må legge frem en Stortingsmelding som følge av Politianalysen.

Les også: Politidirektøren skal få ansette politimestre

Sjøvold sier regionene i større grad vil bli selvhjulpne med den nye modellene – og at Oslo er i en særstilling, blant annet som Norges fremste terrormål.

– Oslo er Oslo. Vi har et stort ansvar på oss. Det er her de store institusjonene som Storting, regjering og Kongehus ligger. Det er en krevende oppgave å sikre og skape trygghet i Oslo. Det er landets hovedstad vi snakker om.

Politimester Ingrid Wirum i Asker og Bærum mener Oslo allerede er stort nok, og har nok oppgaver. Hun tar til orde for at distriktet bestående av rundt 160 000 innbyggere bør bestå, og la det ligge nærmest som en enklave vest for Oslo.

– Da regner jeg med at Asker og Bærum har hatt en vurdering av hvilke krav til ressurser som stilles i kvalitetsreformen– og hvem som skal bistå dem hvis de ikke har nok ressurser, sier politimester Hans Sverre Sjøvold.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus