Dømt til døden for voldtekt og drap i India

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire indiske mennene som sto tiltalt for voldtekt og drap på en 23 år gammel kvinne i New Delhi, er dømt til døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dommeren som fant de fire skyldige i et «kaldblodig drap» tidligere i uken, avviste forsvarernes bønn om en mildere straff.

– Alle er dømt til døden, sa en av forsvarerne, A.P. Singh, utenfor rettslokalet. De fire dødsdømte er i alderen 19 til 26 år.

En av dem, treningsinstruktøren Vinay Sharma, ble dratt gråtende ut av rettslokalet, ifølge Reuters.

Opprinnelig var de seks som var tiltalt for voldtekt og drap. En av de tiltalte tok sitt eget liv i fengselet i august. En som var 17 da ugjerningen ble begått, ble stilt for en ungdomsdomstol og dømt til tre års fengsel, den strengeste straff en under 18 år kan dømmes til.

Sjokkert samfunn

Rettslokalet var sperret av for å hindre uro og forstyrrelser i forbindelse med domsavsigelsen. – Dette har sjokkert samfunnets kollektive bevissthet, sa dommer Yogesh Khanna til retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvinnen som ble drept og en mannlig venn ble lokket på en buss av de fem mennene og 17-åringen. Kvinnen ble voldtatt gjentatte ganger mens hennes venn ble holdt unna, slått og mishandlet. Kvinnen ble også slått med en jernstang, før de to ble kastet av bussen. Kvinnen døde to uker etter på et sykehus i Singapore.

– Politisk press

Forsvarer A.P. Singh, som representerer to av de dødsdømte, sa noen timer før dommen ble kunngjort at straffen ville være basert på befolkningens følelser. – Denne straffen gis under politisk press, sa Singh.

Voldtekter rapporteres i gjennomsnitt hvert 21. minutt i India, og et stort antall rapporteres aldri.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Krevde dødsstraff

Både aktor og offerets familie hadde krevd at mennene måtte henges, men dommer Khanna vurderte også muligheten for å dømme dem til livsvarig fengsel. India har fortsatt dødsstraff, men gjennomfører bare sjelden henrettelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gjengvoldtekten og drapet på kvinnen skapte avsky over hele India og førte til flere uker med demonstrasjoner mot seksualisert vold og krav om styrking av kvinnenes rettigheter.

Under en demonstrasjon utenfor tinghuset i New Delhi tidligere i uken bar flere av deltakerne renneløkker om halsen som symbol på kravet om at gjerningsmennene må henges.

– Døden er den eneste mulige straffen for disse mennene som begikk en slik brutal og avskyelig forbrytelse. Vi kommer ikke til å godta noen annen straff, selv ikke livsvarig fengsel, sa offerets yngre bror tidligere i uken.