NRK blir gransket

Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ble overrasket da Riksrevisjonen varslet full presseetisk gjennomgåelse av NRK. Foto: NTB scanpix
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen ble overrasket da Riksrevisjonen varslet full presseetisk gjennomgåelse av NRK. Foto: NTB scanpix

Riksrevisjonen varsler utvidet kontroll av NRKs arbeid med presseetikk. Reaksjonene er sterke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg har aldri hørt på maken, sier tidligere generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Presseforbundet til Dagens Næringsliv.

Riksrevisjonen ønsker å se på om NRK har rutiner, incentiver og redaksjonelle kontroller som sikrer at presseetikken ivaretas.

- Jeg kan bekrefte at vi har fått et brev fra Riksrevisjonen for en uke siden. Det varsles en utvidet selskapskontroll av NRK, der Riksrevisjonen vil se på styrets oppfølging av internkontrollen med presseetiske spørsmål i kringkasting og produksjon i NRK, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til DN.

- Jeg ble overrasket over brevet, sier han.

Les også: NRK felt i PFU for «Romkvinne»-innslag

- Aldri hørt på maken

- Dette kan da ikke være Riksrevisjonens oppgave. Jeg har aldri hørt på maken, ikke engang fra land vi absolutt ikke ønsker å sammenligne oss med, er Per Edgar Kokkvolds reaksjon.

Formelt er Riksrevisjonens oppgave å bidra til at fellesskapets midler og verdier blir brukt og forvaltet slik Stortinget har bestemt. Arbeidet utføres av 525 ansatte gjennom revisjon, kontroll og veiledning.

NRK har allerede svart Riksrevisjonen og forklart at det er kringkastingssjefen som har det presseetiske ansvaret i NRK. Sammen med prinsippet om NRKs redaksjonelle uavhengighe er dette forankret både i kringkastingsloven, NRKs vedtekter og lov om redaksjonell uavhengighet.

- Vi har bedt om et møte der vi ønsker å klargjøre målsettinger og rammer for Riksrevisjonens prosjekt før vi kan gå inn i dette, sie Eriksen.

NRK har de siste årene fått stempel som en presseetisk versting med en lang rekke fellelser i Pressens Faglige Utvalg (PFU).

Les også: - Dette har ført til milliardtap

- En voldsom lærepenge for Statoil

Mercedes lanserer lekker billig-suv

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus