Barnedødeligheten halvert siden 1990

Et underernært indisk barn spiser lunsj med spesialdiett ved et rehabiliteringssenter i Apnalaya. Underernæring er en av de viktigste bakenforliggende årsakene til barnedødelighet. Foto: Scanpix/AFP.
Et underernært indisk barn spiser lunsj med spesialdiett ved et rehabiliteringssenter i Apnalaya. Underernæring er en av de viktigste bakenforliggende årsakene til barnedødelighet. Foto: Scanpix/AFP.

Halvparten så mange barn dør i dag som for 20 år siden, viser ferske tall fra Unicef.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resultatet er at 90 millioner flere barn har fått vokse opp.


– Det skyldes først og fremst en politisk vilje. Man har satt seg et mål om å redusere barnedødeligheten med 2/3. En av de viktigste grunnene er vaksiner. På 80-tallet var det bare hvert femte barn som fikk vaksinene de trengte, i dag er det hvert femte som ikke får, sier generalsekretær i Unicef Norge, Bernt Apeland, til ABC Nyheter.

Unicef er FNs barnefond, og lanserer fredag en ny rapport om utviklingen av barnedødelighet.

– Landene som lykkes best har klart å flytte helsetjenester ut på landsbygda der hvor folk bor. Der skjer det forebygging og diagnostisering. Etiopia er blant landene som har hatt enorm suksess, og har redusert barnedødeligheten med nærmere 70 prosent, sier Apeland.

– Men i Afrika sør for Sahara råder det fremdeles store problemer. Samtidig som den positive trenden viser at tallet er redusert fra 12,6 millioner døde barn årlig til 6,6 millioner, viser rapporten at FNs tusenårsmål om å redusere barnedødeligheten med to tredjedeler ikke vil bli oppnådd i tide.

2028

Det betyr at opp til 35 millioner barn kommer til å dø som en følge av at verden ikke når målet før 2028.

– Så det er ikke bra nok. Når 18.000 barn under fem år dør hver dag av ting som er relativt lett å forebygge er det dypt tragisk. Vi kan ikke være fornøyd før tallet er redusert til nærmere null. Med dagens tempo vil ikke tusenårsmålet være nådd før i 2028. Det er for lang tid, sier Apeland.

De første fire ukene i et barns liv er de mest kritiske: 44 prosent av dødsfallene skjer i denne perioden. Hvert år dør en million barn dagen de blir født.

Undervisning i landsbyer er blant tiltakene som har bidratt til å bekjempe barnedødeligheten på verdensbasis. Her fra Burkina Faso. Photo: Olivier Asselin/UNICEFUndervisning i landsbyer er blant tiltakene som har bidratt til å bekjempe barnedødeligheten på verdensbasis. Her fra Burkina Faso. Photo: Olivier Asselin/UNICEF

De vanligste årsakene er lungebetennelse, diaré, fødselskomplikasjoner, meslinger og malaria.

«Svært mange av dødsfallene kunne vært unngått med enkle og billige midler», heter det i en pressemelding fra Unicef.

«Siden 2000 har vi klart å mer enn halvere alle dødsfall som skyldes diaré. Håndvask og andre enkle hygienetiltak er hovedårsaken. En milliard mennesker har ikke tilgang på toalett, 768 millioner har ikke tilgang på rent drikkevann», skriver organisasjonen videre.

Vaksinasjonsprogrammer står for 18 prosent av den totale reduksjonen siden 2000. Dødsfall på grunn av meslinger er redusert med 75 prosent takket være vaksinasjoner. UNICEF har brukt mer enn én milliard dollar på vaksiner i denne perioden, og står for en tredjedel av alle vaksiner som settes i verden.

Les også: UNICEF: Én million barn har flyktet fra Syria

Underernæring

– De viktigste barnedreperne er diare, lungebetennelse og komplikasjoner i forbindelse med fødsel, sier Apeland.

– I tillegg er underernæring og feilernæring hos barn en bakenforliggende årsak til barnedødeligheten. Hvis man kunne fått til en global dugnad for å sikre alle barn ernæringen de trenger ville det vært fantastisk.

Halvparten av alle dødsfallene kan settes i sammenheng med underernæring. Når barna er svake, blir de ekstra utsatt for sykdommer.

Barn som ammes de første seks månedene i livet har 14 ganger større mulighet til å overleve enn barn som ikke ammes. Omkring 800.000 barnedødsfall kan settes i sammenheng med manglende amming. I dag ammes bare 39 prosent av verdens barn de første seks månedene.

De fem landene med høyest barnedødelighet er Sierra Leone, Angola, Tsjad, Somalia og DR Kongo.

Landene med lavest barnedødelighet er de rikeste landene: Finland, Island, Japan, Luxembourg, Norge, Singapore og Sverige.

– Etter min mening burde vi heve ambisjonsnivået og si at ingen barn skal dø av årsaker som er lette å forebygge, sier Apeland.

– Det er likevel gledelig at fremgangen fortsetter, selv om det fortsatt finnes utfordringer.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus