Voyager har forlatt solsystemet

En tegning fra NASA av hvordan det kan tenkes å se ut med Voyager I i rommet. Romsonden er første menneskeskapte gjenstand som har nådd utenfor vårt solsystem. Foto: Reuters
En tegning fra NASA av hvordan det kan tenkes å se ut med Voyager I i rommet. Romsonden er første menneskeskapte gjenstand som har nådd utenfor vårt solsystem. Foto: Reuters

NASA bekrefter at den amerikanske romsonden Voyager I, som ble sendt ut i rommet 5. september 1977, har forlatt vårt solsystem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sonden som har forlatt vårt solsystem fortsetter på sin vei i Melkeveien. Det er første gang en menneskeskapt gjenstand tar seg ut av den såkalte heliosfæren, utenfor solens innflytelse.

Voyagers I posisjon har vært omstridt de siste årene. Allerede i mars ble det publisert en artikkel som hevdet at den allerede var utenfor solsystemet. NASAs ekspertteam mente derimot at man ikke har observert den retningsendring man forventer å finne når Voyager I når heliosfæren, og at fartøyet derfor ikke har forlatt solsystemet før nå.

Les også: Skal lenger enn lengst

Voyager I og Voyager II ble skutt opp i 1977. Begge har vært i virksomhet siden da, og i senere tid er begge blitt fulgt nøye av forskerne.

Da sonden opprinnelig ble skutt ut, trodde man at den ville ha en levetid på fem år. Meningen var at den kun skulle undersøke områder nær jorda, et oppdrag som ble fullført i 1989.

– Når Voyager ble skutt ut i rommet, var romalderen selv bare rundt 20 år, så vi hadde ikke noe grunnlag for å vite om sonden ville vare så lenge. Vi ante ikke hvor langt vi måtte reise for å komme utenfor vårt solsystem, sa Voyagers prosjektleder Edward Stone til BBC i 2010.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus