Granskere gir Statoil stryk i sikkerhet

Konsernsjef i Statoil Helge Lund var tydelig preget under torsdagens pressekonferanse, der granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie ble presentert. Han vedgår at selskapet må bli betydelig bedre på sikkerhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Konsernsjef i Statoil Helge Lund var tydelig preget under torsdagens pressekonferanse, der granskningsrapporten etter terrorangrepet mot In Amenas i Algerie ble presentert. Han vedgår at selskapet må bli betydelig bedre på sikkerhet. Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)

Statoil mangler forståelse for og har ikke prioritert sikkerhet godt nok, mener ekspertene som har gransket angrepet på In Amenas-anlegget. Fagforeningene krever full vurdering av anlegg i utlandet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Granskingsleder Torgeir Hagen la torsdag fram konklusjonene til den eksterne kommisjonen som ble nedsatt av Statoil etter terrorangrepet i Algerie 16.-18. januar i år. Fem norske Statoil-ansatte og 35 andre gisler fra oljeselskapene BP og Sonatrach ble drept da 29 terrorister greide å komme seg inn på anlegget.

I rapporten slår granskerne fast at det er terroristenes ansvar at liv gikk tapt. Men samtidig står sikkerhetsforståelsen i Statoil til stryk.

– Sikkerhet er generelt sett dårlig forstått i Statoils ledelse. Konsekvensen er at dette ikke har blitt prioritert godt nok, heter det i rapporten.

Les også: Lund: - Har ikke vurdert å trekke meg

To granskinger som nylig er foretatt av Statoils internrevisjon, kommer til samme konklusjon.

Etterlyser alarmklokker

I Algerie burde varsellampene i Statoil ha blinket etter flere hendelser i tiden før angrepet, mener Torgeir Hagen.

– Det var flere bombeangrep sør i Algerie og andre hendelser som til sammen burde ha ført til at alarmklokkene ringte hos Statoils ledelse, sier Hagen til NTB.

Men det skjedde aldri. I stedet forble Statoils trusselvurdering uendret fra januar 2012 fram til angrepet.

Konsernsjef Helge Lund, som var til stede under pressekonferansen, sier selskapet gjorde en feilvurdering da de trodde at den algeriske hæren hadde kontroll over sikkerheten utenfor anlegget. Det hadde den ikke.

– Oppsiktsvekkende

De tillitsvalgte slutter seg til kritikken av selskapets sikkerhetsarbeid.

– Rapporten viser til at alle tiltak og barrierer sviktet, det synes vi er oppsiktsvekkende, sier YS-leder Bjørn Asle Teige i Statoil til NTB.

Han mener det viser svak vurderingsevne hos ledelsen at Statoil stolte på at algeriske militære kunne ivareta sikkerheten.

Les også: Statoil: - Sikkerhetstiltakene ved In Amenas sviktet

Statoils tidligere landsjef i Algerie, Terje Halmø, mener imidlertid at de ikke kunne forutsett angrepet.

– Det er viktig å huske at heller ikke et selskap som BP var i stand til å forutse dette, med deres tradisjonelt og historisk gode tilgang på militær etterretning og kompetanse. Selv for dem kom det overraskende, sier han.

Etterlyser samarbeid

Forbundsleder Leif Sande i Industri Energi etterlyser systemer for troverdig risikovurdering i utsatte områder, og tettere samarbeid mellom norske selskaper, norske myndigheter og etterretningsvesen.

– Vi må også i større grad stille spørsmålet om man i det hele tatt skal etablere seg i risikoutsatte områder, og man må åpne for å trekke seg ut av områder, sier Sande.

Både Sande og SAFE-leder Hilde-Marit Rysst roser samtidig granskingskommisjonen for å ha levert et grundig arbeid, uten å skjele til at oppdragsgiveren var Statoil-ledelsen selv.

Foreslår tiltak

Konsernsjef Lund erkjenner overfor NTB at han har det hele og fulle ansvaret for sikkerhetsarbeidet i konsernet. Men han avviser at han har vurdert å trekke seg, og styreleder Svein Rennemo understreker at Lund fortsatt har styrets tillit.

Granskingsgruppa har laget en liste på 19 punkter som de mener må iverksettes for å forbedre sikkerheten. Det omfatter både bedre ledelse, flere folk og mer kompetanse, ifølge Hagen.

Les også: Statoils tillitsvalgte spent på terrorrapport

– Jeg konkluderer med at granskerne mener at vi må bli betydelig bedre, sier Lund, med vekt på «betydelig».

Konsernsjefen var tydelig preget under torsdagens pressekonferanse.

– Det tyngste i denne saken er at vi mistet fem gode medarbeidere. Alt dette kommer opp igjen nå, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus