SV-Heikki i Twitter-krig om Frp-karakteristikk

Stortingsvalget 2103. Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås intervjues. Fra SV valgvaken på Rockefeller i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Stortingsvalget 2103. Utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås intervjues. Fra SV valgvaken på Rockefeller i Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Det vekker sterke reaksjoner at SV-statsråd Heikki Eidsvoll Holmås mener det er helt naturlig at Fremskrittspartiet oppfattes som et høyrepopulistisk parti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til NTB at kritikken mot Frp er urettferdig.

KrF-leder Knut Arild Hareide sier det er en feilkobling å påpeke at Anders Behring Breivik var medlem av Frp.

– Jeg er glad for at Utenriksdepartementet bidrar til å rette opp i den feilkoblingen det er å blande sammen Fremskrittspartiet med den mannen. Det er viktig å understreke at det er kun en person som er ansvarlig for de grusomme ugjerningene, sier KrF-leder Knut Arild Hareide.

– Kritikken mot Fremskrittspartiet er urettferdig mot dem. De ytterste høyrepartiene i Sverige, Finland, Frankrike og andre er ganske forskjellig fra her i Norge. Det vet alle som følger med i politikk, sier Grande.

Les også: Frp ber UD om omdømmehjelp i utlandet

– Ingen kobling

«Det er helt naturlig at utlandet oppfatter @frp_no som Norges høyrepopulistiske parti, som Dansk Folkeparti og Sverigedemokratene», skrev utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i en tweet onsdag kveld.

Holmås sier til NTB at hans kritikk først og fremst retter seg mot innvandringspolitikken og bistandspolitikken – og understreker at han aldri har gjort noen kobling mellom Frp og Anders Behring Breivik.

Det som trolig bidrar sterkest til reaksjonene, er at Twitter-uttalelsen settes i sammenheng med at en rekke utenlandske medier omtaler Frp som Breiviks gamle parti – et høyreekstremt og ultranasjonalistisk parti som nå får regjeringsmakt.

Valgforsker Frank Aarebrot kritiserer den sentrale SV-politikeren for å drive hets mot Frp og derved skade Norges omdømme.

Aarebrot ut mot Holmås

Holmås' tweet har avstedkommet et kraftig engasjement på Twitter. Blant dem som reagerte raskest, var nyvalgt Frp-nestleder Ketil Solvik-Olsen i Frp: «@SVHeikki nå fremstår du bare som en bitter, gammel mann. Litt anstendighet og saklighet hadde ikke skadet @frp_no».

Leder Himanshu Gulati i Fremskrittspartiets Ungdom viser på sin side til at Jonas Gahr Støre (Ap) under valgkampen stemplet Fremskrittspartiet som høyrepopulistisk og sier han er opprørt over at statsråden «nører oppunder fordommene og løgnene om Frp».

– Det er klart det er vanskelig å få utenlandske medier til å skrive fakta om Frp når statsråder løper rundt og sprer slikt. Det er trist, sier Gulati.

Les også: – Siv Jensen sin tale var spesiell

Må ta jobben selv

Kommunikasjonssjef Ole Berget i Frp sier til NTB torsdag at partiet ikke har besluttet å gjøre annet enn det hittil har gjort for å gi et riktig bilde av partiet:

– Vi vil fortsette arbeidet med å informere, blant annet gjennom kronikker, sier Berget.

Fra før er det kjent at både Frp og Norges ambassade i Roma har bedt Utenriksdepartementet om hjelp. Solvik-Olsen mener UD må sørge for å informere journalister, aviser og nyhetskanaler i utlandet «om hva som er de faktiske forhold».

Utenriksminister Espen Barth-Eide (Ap) svarer imidlertid med å be Fremskrittspartiet selv bidra til å bringe klarhet i hva som faktisk er partiets politikk. Han mener presseoppslagene om «Breiviks parti» direkte berører Norges omdømme internasjonalt.

Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden mener Frp har en informasjonsoppgave

– Både på nettsidene og for øvrig må de sende ut riktig informasjon og ta avstand fra rasisme og rasistiske partier og tydeliggjøre hva de står for, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus