Assad bekrefter at han vil fjerne kjemiske våpen

USAs utenriksminister John Kerry ankommer Genève for å møte sin russiske kollega til samtaler om Syrias kjemiske våpen. Foto: Larry Downing (Reuters)
USAs utenriksminister John Kerry ankommer Genève for å møte sin russiske kollega til samtaler om Syrias kjemiske våpen. Foto: Larry Downing (Reuters)

Syrias president Bashar al-Assad bekrefter overfor russisk TV at han vil avvikle sine kjemiske våpenarsenaler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et intervju med den russiske TV-kanalen Rossiya 24 torsdag sier han at Syria skal sende de nødvendige dokumenter til FN for å undertegne det internasjonale forbudet mot kjemiske våpen.

I intervjuet avviser han at amerikansk press ligger bak beslutningen om å sette de kjemiske våpnene under internasjonal kontroll, slik den russiske planen går ut på.

– Syria overleverer sine kjemiske våpen på grunn av Russland. Amerikanske trusler har ikke påvirket beslutningen, sier han til Rossiya 24. Kanalen gir ikke flere detaljer fra intervjuet, som de sier blir kringkastet «snart».

Les også: Obama vil gi diplomatiet en sjanse i Syria

Russisk plan

Russland sendte tidligere denne uka en plan for å avvikle de syriske kjemiske våpnene til USA for å avverge et amerikansk straffeangrep mot Syria.

I henhold til planen, som USAs og Russlands utenriksministre skulle drøfte i Genève torsdag, skal Syria først undertegne forbudet mot kjemiske våpen.

Deretter skal Syria opplyse hvor arsenalene befinner seg, slippe til internasjonale inspektører og til slutt godta at våpnene destrueres, muligens av Russland og USA i fellesskap.

Kerry har med seg et stort team med eksperter på kjemiske våpen til møtet med Lavrov, der USA vil sikre seg at Assad mener alvor. Lavrov selv uttalte under et besøk i Kasakhstan onsdag at han er optimist.

Les også: Vanskelig å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen

Intenst diplomati

Før torsdagens Genève-møtet har det vært et intenst diplomatisk spill for å avverge et varslet amerikansk straffeangrep etter at Syria er beskyldt for å stå bak et angrep med kjemiske våpen utenfor Damaskus 21. august.

Onsdag kveld møttes FN-ambassadørene til de fem vetomaktene i Sikkerhetsrådet for å drøfte ideer for å få kontroll over Syrias kjemiske våpen, samtidig som Frankrike la fram et utkast til FN-resolusjon med et ultimatum til Syria om å oppgi de kjemiske våpnene eller risikere et angrep.

Samtidig advarte Russlands president Vladimir Putin i et innlegg i New York Times USA mot å iverksette militære angrep fordi det bare ville resultere i at krigen blir trappet opp og kanskje spredt til hele regionen.

Les også: Kerry ber Syria gi fra seg de kjemiske våpnene

Nei fra opprørere

De syriske opprørerne avviser et russisk forslag om å sette Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll.

Salim Idriss, som leder de vestlige-støttede opprørernes øverste militære råd, sier på et videoopptak som ble lagt ut sent onsdag, at de fullstendig avviser det russiske initiativet.

Flankert av fire andre opprørsledere sier Idriss at det ikke er nok å fjerne de kjemiske våpnene, men at den ansvarlige for våpnene også må stilles for Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus