Norsk hjelpearbeider drept i Kenya

Norsk hjelpearbeider drept i Kenya
Norsk hjelpearbeider drept i Kenya

Den 73 år gamle norske misjonæren Jan Kristensen fra Porsgrunn ble torsdag funnet drept i sitt hjem i byen Kisumu i Kenya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Kristensen ble funnet kvalt etter at fire bevæpnede menn uniformert som sikkerhetsvakter forsøkte å rane ham i 10-tiden, skriver den kenyanske avisa Standard.

Tre av de fire ranerne ble skutt og drept av politiet på stedet. Fjerdemann var fortsatt på frifot i 18-tiden lokal tid torsdag. Lokalt politi er på utkikk etter denne mannen som skal være bevæpnet med et AK 47 automatgevær.

Byen Kisumu ligger vest i Kenya ved Victoriasjøen og er landets tredje største by.

Ambassaden bistår

Den norske ambassaden i Kenya er i kontakt med Kristensens familie og yter bistand. De vil følge opp saken i forhold til de lokale myndighetene i Kisumu.

– Vi ønsker ikke å gå inn på ytterligere spørsmål om saken på det nåværende tidspunkt, sier pressevakt Frode Andersen til NTB torsdag ettermiddag.

Foreløpig er det lokalt politi og norsk utenrikstjeneste som arbeider med saken. Den drepte bodde i et område med flere hus og med en bevoktet port inn til området.

Politiet antar at gjerningsmennene arbeidet som sikkerhetsvakter for Kisumu Pipeline Company som ligger i nærheten av den internasjonale flyplassen i byen.

Ifølge avisa skal en av dem som ble skutt og drept av politiet være nevø av 73-åringens kone.

Ble lagt i bakken

En av de fire ransmennene satt i en ventende bil utenfor eiendommen mens de tre andre gikk opp til huset og beordret de som arbeidet for Kristensen til å være stille mens de la ham i bakken, skriver avisa.

De ba hjelpearbeideren gi fra seg pengene han hadde, men fikk beskjed om at han ikke hadde noen.

Vaktmannen ved porten hørte bråk fra huset og varslet et av vaktselskapene i nærheten som deretter meldte fra til politiet.

Politiet skjøt mot ranerne og drepte tre på stedet, mens den fjerde kom seg unna til fots.

Jobbet for barn i Kenya

Jan Kristensen hadde jobbet i Kisumu som misjonær og frivillig hjelpearbeider i flere tiår. Han hadde også sitt eget prosjekt, Prosjekt Gatebarn.

I 20 år drev han egen klesforretning i hjembyen Porsgrunn før han besøkte misjonærer i Kenya i 1979. I 1995 startet han innsamling av penger til arbeidet i Kenya. På samme tid arbeidet han i Nairobi og fikk bygd en skole der.

To år senere samarbeidet Kristensen med den lokale hjelpeorganisasjonen Interfelk for å lage en internatskole for foreldreløse og gatebarn i Kisumu. Skolen Jan's Academy ble innviet og tatt i bruk 4. januar 2000.

Prosjektet finansieres ved bidrag fra norske faddere.

Jan Kristensen ble i 2010 tildelt Kongens fortjenstmedalje i sølv for sitt arbeid for gatebarn i Kenya.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus