– Moland kunne fortsatt vært i live

Tjostolv Moland (bildet) ble dømt til døden for spionasje i Kongo. Han ble funnet død på cella han delte med Joshua French. Foto: Scanpix/AFP
Tjostolv Moland (bildet) ble dømt til døden for spionasje i Kongo. Han ble funnet død på cella han delte med Joshua French. Foto: Scanpix/AFP

Torsdag begraves Tjostolv Moland hjemme i Norge. – Han kunne fortsatt vært i live, mener en ekspert på saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han hadde sikker vært i live hvis de kom seg hjem til Norge. Det er vel ikke noe oppsiktsvekkende å koble soningsforhold og utfallet her, sier forfatter Morten Strøksnes til ABC Nyheter.

Strøknes reiste til Kongo under den første rettssaken og tilbragte mye tid bak murene sammen med Moland og French. Resultatet ble boka « Et mord i Kongo».

– UD gjorde ikke det de kunne

Han klandrer Utenriksdepartementet for ikke å ha gjort tilstrekkelig innsats for Joshua French og Tjostolv Moland.

– UD har gjort det de måtte, men ikke det de kunne, sier han og viser til en artikkel i avisa Nordlys om de enorme bistandsbeløpene Norge overfører til det fattige og korrupte afrikanske landet.

Les også: French med en siste hilsen til Moland

Forfatter Morten A. Strøksnes med boken et mord i Kongo har forsøkt kaste lys over saken med Tjostolv Moland og Joshua French. Boka handler om de to dødsdømte nordmennene i Kongo, Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Morten Holm / ScanpixForfatter Morten A. Strøksnes med boken et mord i Kongo har forsøkt kaste lys over saken med Tjostolv Moland og Joshua French. Boka handler om de to dødsdømte nordmennene i Kongo, Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Morten Holm / Scanpix

– Det har vært flere hundre millioner kroner inne i bildet mellom Norge og Kongo. Man er temmelig naiv hvis man tror det ikke er et forhandlingskort med kongolesiske myndigheter.

– Forhandlinger pågår alltid i kulissene på diplomatisk nivå. Mitt poeng har vært at med den norske handlemåten kan kongoleserne lett tro vi ikke egentlig vil ha dem tilbake.

Les også: Nytt mareritt for French - avhøres på ny om Molands død

Ikke overrasket

Strøksnes er dessverre ikke overrasket over den tragiske skjebnen som ble Moland til del.

– Alle som vet noe om forholdene i fengselet vet at de er horrible. Alle måtte skjønne at det var en relativt høy risiko for å dø under slike forhold.

– Tror du de var skyldige?

– Min jobb er ikke å være dommer eller jury i denne saken, men at rettssaken var fullstendig parodisk er det ingen tvil om. De ble tross alt dømt for spionasje på vegne av Norge. Det er det som gjør saken så spesiell.

Les også: Advokat tror Fench snart kan bli utlevert til Norge

– I Norge er det et viktig rettsstatlig prinsipp at man er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det fungerer annerledes i Kongo.

– Hvordan opplevde du Moland som person?

– Jeg opplevde Moland som en ganske sjenert person som gradvis åpnet seg opp. Han hadde store kunnskaper om Afrika.

– Det er ingen tvil om at han under den andre rettssaken i Kisangani ble fullstendig psykotisk, uten at jeg skal prøve å leke psykiater. Kongoleserne trodde han spilte, men alle som kjente ham forstod at han var alvorlig syk, sier Strøksnes som sender sine kondolanser til familien.

Moland ble gravlagt torsdag, se video fra Vegårshei kirke under:

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus