Se pressekonferansen live:

«Forståelsen for sikkerhet blant lederne i Statoil er generelt for lav»

Statoil får hard kritikk i den eksterne granskningsrapporten etter terrorangrepet mot det Statoil-deleide In Amenas-anlegget i Algerie. Statoil hadde hverken nok kompetanse eller sikkerhetskultur til å sende ansatte til In Amenas, konkluderer rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gruppen konkluderer med at Statoils bidrag til krisehåndteringen var effektivt og profesjonelt.

«Granskningsgruppen har ikke funnet at Statoil kunne håndtert krisen på en annen måte som ville ha påvirket utfallet».

Kritiserer sikkerhetskulturen

I rapporten står det at Statoil erkjente at Algerie var et område med høy sikkerhetsrisiko da de gikk inn i landet. Likevel hadde Statoil nesten ikke innsikt eller innflytelse over sikkerheten på anlegget, til tross for at selskapet hadde 17 ansatte på In Amenas.

«Som eier var imidlertid Statoils innsikt og innflytelse på sikkerheten ved In Amenas-anlegget svært begrenset. Selskapet tok ikke initiativ til en uavhengig kvalitetssikring eller verifisering av sikkerheten ved In Amenas», står det i rapporten.

I rapporten får Statoil også kritikk for en manglende sikkerhetskultur og for å ikke ha nok kapasitet, kompetanse og kultur for å håndtere sikkerhetsrisikoen i områder som Algerie.

Det internasjonale forretningsområdet har styrket sin evne til å håndtere sikkerhetsrisiko, men selskapets samlede kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å kunne håndtere sikkerhetsrisiko forbundet med aktiviteter i komplekse og krevende omgivelser. Selksapet har ennå ikke utviklet en kultur hvor det er allment erkjent at sikkerhet er alles ansvar», er dommen i rapporten.

For lite ressurser Rapporten kritiserer også Statoil for ikke å ha brukt nok ressurser på sikkerhetsarbeid.

«Forståelsen for sikkerhet blant ledere i Statoil er generelt for lav, og området har derfor ikke blitt prioritert i tilstrekkelig grad», står det å lese i rapporten. Denne mangelen ble flere ganger påpekt i interne gjennomganger og revisjoner uten at det førte til bedring.

De eksterne granskerne mener Statoil nå må styrke sitt sikkerhetsarbeid.

«Statoil har etablert systemer for styring av sikkerhetsrisiko, men selskapets samlede kapasitet, kompetanse og kultur må styrkes for å møte sikkerhetsrisikoen forbundet med aktivitet i krevende og komplekse omgivelser».

- Statoil har Ikke en enheltlig tilnærming til sikkerhet. Det er en begrenset andel av HMS-området. Sikkerhetskompetanse finnes i selskapet, men den er for spredt. Statoil må forbedre sitt arbeid på sikkerhetsområdet, sier Torgeir Hagen, som har ledet den eksterne granskningen, på en pressekonferanse i Oslo torsdag.

- Vi etterlyser en klar og tydelig ambisjon for sikkerhetsarbeidet, sier Hagen.

Vil forbedre

Statoil-sjef Helge Lund sier på en pressekonferanse torsdag at selskapets sikkerhetssystemer må forbedres.

- Det er vår erkjennelse at sikkerheten rundt og i anlegget ikke har vært god nok. Det tar jeg og vi som selskap inn over oss, sier Lund.

- Våre sikkerhetssystemer og prosesser må forbedres. Nå er det vårt ansvar å srøge for at vi lære av denne hendelsen. Hele sikkerhetsarbeidet i Statoil må styrkes og gis et løft, sier han.

Samtidig understerker han at angrepet var uten sidestykke i omfang og brutalitet.

- Vi mistet fem av våre gode medarbeidere. Rapporten sier også at vi ikke kunne håndtert angrepet på en annen måte som kunne gitt et annet utfall, sier Statoil-sjefen.

Alvorlig

Styreleder Svein Rennemo i Statoil sier rapporten har gjort inntrykk på ham og resten av styret.

- Rapporten er i selskapets terminologi rød. Det betyr at det er alvorlig. Arbeidet med å forbedre sikkerhetstiltakene må forseres og styrkes, sier Rennemo på pressekonferansen.

Han opplyser at styret legger granskningsgruppens arbeid til grunn for selskapets fremtidige sikkerhetsarbeid.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus