NASA vil jakte på asteroide

Månen avtegner seg som en sigd på nattehimmelen, mens planeten Venus kan ses som en lysende prikk under den. Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA har planer om å fange inn en asteroide og plassere den i bane rundt månen for nærmere studier. Hensikten er å få klarhet i hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda egentlig er. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix
Månen avtegner seg som en sigd på nattehimmelen, mens planeten Venus kan ses som en lysende prikk under den. Den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA har planer om å fange inn en asteroide og plassere den i bane rundt månen for nærmere studier. Hensikten er å få klarhet i hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda egentlig er. Foto: Enrique Marcarian / Reuters / NTB scanpix

NASA vil fange inn en asteroide, og nærmer seg en avgjørelse av hvilket av de små himmellegemene det skal ta opp jakten på. Listen over kandidater er redusert til tre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Disse tre oppfyller kravene om at de må være mellom sju og ti meter lange, sa Paul Chodas i den amerikanske romfartsadministrasjonen NASA denne uken. NASA vil sende opp et ubemannet robotfartøy som skal sette asteroiden i bane rundt månen.

Her kan den så få besøk av romfarere som henter prøver av asteroiden ned til analyse på jorda. Et viktig mål for prosjektet blir å avklare hvor stor faren for at en asteroide skal kollidere med jorda er, og hva som kan gjøres for å avverge en slik mulig katastrofe.

– Dette er ikke noe engangsprosjekt, det er en viktig del av hele romvirksomheten, sier NASA-talsmannen Bill Gerstenmaier. Men han minner samtidig om at NASA sliter med økonomien, og ikke har fått så store beløp til asteroideprosjektet som organisasjonen ba om.

Asteroider er små himmellegemer som går i bane rundt solen eller en annen stjerne. Ifølge nettstedet Universe Today viser beregninger at det fins over 150 millioner av dem bare i de indre delene av vår solsystem, og rundt 4.700 av disse kan utgjøre en fare for jorda.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus