Russland frykter katastrofe ved Nord-Koreas atomreaktor

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har startet opp landets omstridte atomreaktor igjen, tror amerikanske forskere. De viser til satellittbilder av reaktoren i Yongbyon vest i Nord-Korea, der det blant annet kan sees hvit damp. Reaktoren kan produsere plutonium –  «sprengstoffet» i atomvåpen, mener forskerne. Foto: Reuters / NTB scanpix
Nord-Koreas leder Kim Jong-un har startet opp landets omstridte atomreaktor igjen, tror amerikanske forskere. De viser til satellittbilder av reaktoren i Yongbyon vest i Nord-Korea, der det blant annet kan sees hvit damp. Reaktoren kan produsere plutonium – «sprengstoffet» i atomvåpen, mener forskerne. Foto: Reuters / NTB scanpix

Satellittbilder tyder på at Nord-Korea har startet opp igjen en omstridt kjernefysisk reaktor. Russiske kilder sier reaktoren er i en «marerittaktig tilstand».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Reaktoren kan produsere plutonium – «sprengstoffet» i atomvåpen, mener amerikanske forskere.

Russiske diplomatkilder bekrefter at nordkoreanerne har begynt arbeid på reaktoren, men vet ikke om den er satt i drift. Diplomaten frykter at reaktoren kan forårsake en katastrofe.

Mareritt

– Det er åpenbart at det utføres noe arbeid, og det har pågått lenge. Ifølge noen signaler er det tatt skritt for å sette den i gang igjen, sier kilden.

– Men vi har ikke opplysninger om at reaktoren faktisk er startet opp igjen. Reaktoren er i en marerittaktig tilstand. Den ble utviklet og bygget 1950-årene. For den koreanske halvøya kan det innebære forferdelige konsekvenser, for ikke å snakke om en menneskeskapt katastrofe, tilføyer diplomaten.

Yongbyon

Den omstridte reaktoren ligger i Yongbyon i de vestlige delene av Nord-Korea. Forskere ved U.S.-Korea Institute ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies mener den nå er restartet, meldte internasjonale medier torsdag.

Forskerne har studert satellittbilder tatt over Yongbyon-anlegget 31. august. Bildene viser at det stiger hvit damp opp fra en bygning som ligger tett ved hallen som huser turbiner og generatorer drevet av atomreaktoren.

Les mer: Nord-Koreas atomvåpen

I gang?

– Den hvite fargen og mengden tyder på at dampen ventileres bort fordi systemet som genererer elektrisitet er i ferd med å komme i drift. Det tyder på at reaktoren alt er, eller er i ferd med å komme i gang, konkluderer forskerne.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007 som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte. Reaktoren er ifølge de amerikanske forskerne i stand til å produsere rundt seks kilo plutonium per år.

Omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet. Landet har gjennomført tre atomprøvesprengninger siden 2006, den siste i februar i år, og de såkalte sekslandsforhandlingene om atomprogrammet står i stampe.

Les også: – Klarer ikke fjerne Nord-Koreas atomvåpen

«Testing»

En amerikansk tjenestemann som ber om å få være anonym, sier dampen som er observert, tyder på at reaktoren er under testing. Han tror ikke dette er et signal om at regimet i Pyongyang forsøker å presse fram innrømmelser i forhandlingene om atomprogrammet.

– Det er nok enklere enn som så. Nord-Korea vil skape en situasjon der det framstår som opp- og avgjort at landet er en atommakt og har kjernefysiske våpen, mener tjenestemannen.

Atomeksperten James Acton kaller reaktorstarten «nok et slag i ansiktet» for verdenssamfunnet.

Nord-Korea varslet alt i april at de ville starte opp igjen atomanlegget i Yongbyon for å styrke sitt atomvåpenprogram. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea var på dette tidspunktet svært spent, men har siden blitt bedre.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus