Terrordømt får studere statsvitenskap

Breivik har fått tillatelse til å studere alene på cellen. Foto: NTB scanpix
Breivik har fått tillatelse til å studere alene på cellen. Foto: NTB scanpix

Terrordømte Anders Behring Breivik får nå lov til å starte studier i statsvitenskap, men han må studere i fengsel på egen hånd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Han får et arbeidsrom hvor han kan lese de bøkene han trenger å lese, sier fengselsleder Karl Gustav Knutsen i Telemark fengsel avdeling Skien til NRK.

Han opplyser at alle som sitter i fengsel, har rett til å studere eller rett til sysselsetting i form av arbeid. Breivik skal nå i samtaler for å diskutere tilrettelegging. Knutsen mener det er uproblematisk at Breivik får studere.

– Det er helt uproblematisk. Det blir for ham, som det er for andre innsatte. Den eneste forskjellen er at han må studere på cellen sin. Han må altså studere alene, sier Knutsen.

Får låne bøker

Breiviks forsvarer Vibeke Hein Bæra mener beslutningen er riktig.

– Det er viktig at vi som nasjon i kriminalomsorgens regi tilrettelegger for et innhold i en soning. Det er et viktig prinsipp, også når det gjelder Anders Behring Breivik, sier hun.

Overfor Nettavisen utdyper Bæra at hun har bistått Breivik med å få tilgang på studiemateriell.

– Tidligere i sommer søkte han Nav om støtte til å kjøpe seg de bøkene han trenger. Det fikk han avslag på, og ettersom staten har inndratt alt han eier, så ble løsningen at han får låne bøkene, sier hun.

Manglet studiepoeng

Breivik søkte tidligere i sommer om studieplass i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han fikk avslag fordi han ikke har generell studiekompetanse. For å skaffe seg de manglende studiepoengene, har han derfor brukt resten av sommeren til å ta opp matematikkeksamen fra videregående skole.

Bæra forteller at hun ikke vet hva Breiviks mål med studiene er, og om han etter hvert vil skaffe seg en mastergrad. Foreløpig har han meldt seg opp til flere enkeltemner innenfor statsvitenskap, opplyser hun.

På grunn av det strenge regimet Breivik er underlagt, vil eksamener også finne sted i fengsel.

Motstand

Flere forelesere ved Universitetet i Oslo ga i sommer uttrykk for at de ikke vil ha ham som student, men universitetsrektor Ole Petter Ottersen har sagt at ingen kan nektes å studere.

Regjeringen har lagt vekt på viktigheten av at innsatte i norske fengsler får studere, men kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har sagt at oppfordringen ikke gjelder for Breivik. Halvorsens uttalelser skapte reaksjoner både fra fengselsansatte og fra Breiviks forsvarer.

Skjerpet soningsforhold

Breivik har under soningen blitt flyttet flere ganger mellom Ila og Skien. Da spørsmålet om mulighetene for å studere i fengsel ble tatt opp tidligere i sommer, uttalte Ilas fengselsdirektør Knut Bjarkeid at Breivik får studere på egen hånd på cellen dersom han er kvalifisert, og at han i så fall må ta eksamener i fengsel, uten internettoppkobling.

Breivik ble mandag flyttet tilbake fra Ila til Skien fengsel. Det er ikke kjent hvor lenge Breivik skal sitte i Skien fengsel denne gangen.

Samtidig er det klart at soningsforholdene hans er skjerpet som følge av et nytt vedtak i kriminalomsorgen.

– Han sitter ikke og soner på noen sånn luksussoning. Han er av dem som sitter på høyest sikkerhet. Det innebærer blant annet at det er tilnærmet likt forholdene til varetektsinnsatte som sitter i isolasjon under svært skjerpede forhold, sier Bæra.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus