Frp ber UD om omdømmehjelp i utlandet

BER UD OM HJELP: Flere utenlandske medier kobler Siv Jensens Fremskrittsparti til terrordømte Anders Behring Breivik og til høyreradikale partier i Europa. Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden oppfordrer Frp til å ta avstand fra rasisme og rasistiske partier. Foto: Odd Andersen (AFP Photo)
BER UD OM HJELP: Flere utenlandske medier kobler Siv Jensens Fremskrittsparti til terrordømte Anders Behring Breivik og til høyreradikale partier i Europa. Kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden oppfordrer Frp til å ta avstand fra rasisme og rasistiske partier. Foto: Odd Andersen (AFP Photo)

Fremskrittspartiet blir framstilt som Anders Behring Breiviks parti i utenlandske medier. Nå ber partiet Utenriksdepartementet om hjelp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Både Fremskrittspartiet og Norges ambassade i Roma har bedt Utenriksdepartementet om hjelp til å håndtere dekningen av valget.

– Utenriksdepartementet bør sørge for at man informerer journalister, aviser og nyhetskanaler i de respektive land om hva som er de faktiske forhold, sier Fremskrittspartiets nestleder Ketil Solvik-Olsen til NRK.

Ambassaden i Roma har bedt UD om å få «punkter til bruk ved kontakt fra utenlandsk presse om valget og valgresultatet».

Les også: – Siv Jensen sin tale var spesiell

I Norges interesse

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) sier UD hjelper Frp så godt som mulig, men framholder at det er partiet selv som må redegjøre for hva som er dets politikk.

– Vi følger situasjonen nøye, for dette er et spørsmål om Norges omdømme ute i verden, sier Eide videre og legger til at det er i Norges interesse at «riktig informasjon kommer ut».

Den britiske kvalitetsavisen The Independent og Italias største avis Corriere della Sera er blant dem som har trukket fram at Breivik har vært medlem av det som nå kan bli et regjeringsparti.

Les også: – Møter med andre partier neste uke

«De fremmedfiendtlige har alliert seg med de konservative: Sjokkvalg i Oslo. Breiviks parti mot regjeringsmakt», skrev den italienske avisen tirsdag.

– Frps oppgave

– Dette viser at Frp har en informasjonsoppgave, sier kommunikasjonsrådgiver Hans Geelmuyden.

– Både på nettsidene og for øvrig må de sende ut riktig informasjon og ta avstand fra rasisme og rasistiske partier og tydeliggjøre hva de står for.

Han forteller at en fransk forretningsforbindelse satte Frp i bås med franske Nasjonal front, et parti på ytre høyre fløy.

– Det er en grov misforståelse. I Frp er det ikke snev av rasisme. Frp har ikke noe med Dansk Folkeparti å gjøre eller Sverigedemokratene å gjøre. De blir plassert i den båsen, og det er grovt urettferdig. Det er ikke et problem for Norge, men for Frp, sier han.

Han er ikke enig med Eide i at dette et omdømmespørsmål for Norge og mener utenriksministeren ikke hjelper Frp med sin uttalelse. Eide bør heller gå i rette med påstandene om Frp, mener Geelmuyden.

– Jeg vil oppfordre ham til å bidra til å rydde opp i denne misforståelsen. Det er han i posisjon til, og det har han troverdighet til, sier han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus