– Det er større sjanse for utlevering av Joshua French

HÅPER PÅ UTLEVERING: Norske myndigheter og advokat Hans Marius Graasvold gjøre alt de kan for å få utlevert Joshua French (bildet). Foto: NTB scanpix
HÅPER PÅ UTLEVERING: Norske myndigheter og advokat Hans Marius Graasvold gjøre alt de kan for å få utlevert Joshua French (bildet). Foto: NTB scanpix

Advokat Hans Marius Graasvold har fått positive signaler fra kongolesiske myndigheter om en mulig løslatelse av Joshua French. – Men mye arbeid gjenstår, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Kongo-saken:
  • Nordmennene Joshua French og Tjostolv Moland ble pågrepet i Kongo henholdsvis 9. og 11. mai 2009, mistenkt for drap på sin sjåfør Abedi Kasongo.
  • Drapet skal ha skjedd 5. mai 2009. Begge har hele tiden nektet straffskyld.
  • Nordmennene er dømt til døden i tre rettsinstanser, sist i ankedomstolen i Kisangani 10. juni 2010.
  • Moland ble dømt for selve drapet, mens begge ble dømt for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund.
  • De to nordmennene anket ikke dødsdommen videre, i håp om å få fortgang i en soningsoverføring til Norge.
  • UD sendte et forslag til en utleveringsavtale til kongolesiske myndigheter for over et år siden, men har ennå ikke fått noe svar.
  • I desember 2011 ble de to fangene overført fra fengsel i Kisangani til hovedstaden Kinshasa.
  • Tjostolv Moland (32) ble funnet død på cellen han delte med Joshua French (31) søndag 18.august.

Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i mai 2009. De ble senere dømt til døden i tre rettsinstanser for drap, drapsforsøk og spionasje.

Søndag 18. august ble Moland funnet død på cella han delte med French i fengselet i Kinshasa i Kongo. Torsdag begraves Moland i Vegårshei kirke i Aust-Agder.

Etter Molands dødsfall har Utenriksdepartementet (UD) og advokat Hans Marius Graasvold jobbet for å få til en utlevering av French.

– Det er mange som må bli enige før en utlevering av Joshua vil bli gjennomført, sier Graasvold til ABC Nyheter.

Les også: – Han sitter i en celle uten tilsyn

– Positive signaler

Kongos president Joseph Kabila har nå åpnet for å løslatelse av politiske og militære fanger. Forrige uke ble rundt tusen innsatte i Makala-fengselet løslatt. Ifølge Graasvold ønsker Kabila å gi amnesti til flere fanger, men at det hele vil bli avgjort i en politisk prosess.

– Det vil bli spennende å se omfanget av dette. Det er 12 år siden det ble gjort noe lignende.

– Vi er veldig positive til dette, men vi har ikke mottatt noen bekreftelse om Joshua står på listen over fanger som vil bli løslatt, sier han.

Han ønsker ikke å si noe om hvor langt i prosessen man har kommet for å få til en utlevering av French.

– Men det jeg kan si er at vi opplever en større grad av positivitet fra kongolesisk siden. Det er en større sjanse for utlevering eller soningsoverføring, men det er fortsatt mye arbeid som gjenstår, sier Graasvold.

Les også: Gjenopptar arbeidet med å få French hjem

Møter med statsministeren

Kari Hilde French, moren til Joshua French, oppholder seg fortsatt i Kongo.

– Hun følger opp sønnen og jeg tror begge har veldig godt av det. Hun vil reise hjem førstkommende fredag, sier Graasvold til ABC Nyheter.

Advokat Hans Marius Graasvold håper på en utlevering av Joshua French. Foto: NTB scanpixAdvokat Hans Marius Graasvold håper på en utlevering av Joshua French. Foto: NTB scanpix

Kari Hilde French har de siste ukene vært i møte med blant annet den kongolesiske statsministeren, som hun også møtte sist hun var i Kongo.

– Hun har følt det siste møtet som positivt. At vi mottar positive signaler om en utlevering av Joshua er gode nyheter i en tung tid, sier han.

Graasvold jobber nå med saken fra Norge og er i tett kontakt med UD som har den operative kontakten med kongolesiske myndigheter.

– Det er vanskelig å si noe om en utlevering er nært forestående eller om det ligger langt frem i tid, sier han.

Les også: – Joshua French vil være i livsfare når alle reiser hjem

– Ingen vet

Faren til avdøde Tjostolv Moland, Knut Moland, har tidligere uttalt til ABC Nyheter at norske myndigheter snarest må få utlevert French til Norge.

– Ingen vet hvor lenge Joshua French klarer seg alene i fengselet, sa han.

Knut Moland mener French vil få det tungt om norske myndigheter ikke får til en utlevering snarest.

– Han vil være i livsfare om han blir sittende i fengselet i Kinshasa. Hvis moren hans, advokaten og journalistene drar hjem - da kan det gå med ham som med Tjostolv.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus