– Anna hadde vært i live om hun hadde hatt livvakter

DREPT: Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ble brutalt knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september 2003. Foto: NTB scanpix
DREPT: Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ble brutalt knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september 2003. Foto: NTB scanpix

Ti år siden Anna Lindh ble knivstukket og drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges tidligere utenriksminister Anna Lindh ble brutalt knivstukket på kjøpesenteret NK i Stockholm 10. september 2003. Dagen etter døde hun på sykehuset Karolinska som følge av de omfattende skadene hun var påført av den da 24-årige Mijailo Mijailovic.

Drapet utløste en stor debatt om hvor fritt svenske og norske politikere kunne ferdes, om behovet for livvakter rundt de folkevalgte.

Lindh hedres i onsdag med kransenedleggelse på graven hennes i Södermalm i Stockholm.

– Fremfor alt sto hun for håp. Hun gjorde det som så håpløst ut til faktisk å bli håndterbart, sa Stefan Löfven, leder for Socialdemokraterna på minnemarkeringen i Stockholm.

Sammen med blant andre partikollega og tidligere partileder Mona Sahlin la han ned en krans på Lindhs grav.

Löfven sier til nyhetsbyrået TT at Lindh hadde en stor fremtid i partiet.

– Man kan ikke unnlate å tenke på det. Når en person ble drept, så brutalt når hun virkelig hadde funent sin rolle i politikken og i partiet. Jeg vet og er sikker på at hun ville blitt partileder i Socialdemokraterna, sier han.

Les også: Anna Lindh hedret

– Kunne vært i live

Drapet på den tidligere utenriksministeren utløste en stor debatt om hvor fritt svenske og norske politikere kunne ferdes, om behovet for livvakter rundt de folkevalgte.

Anna Lindhs grav i Stockholm. Foto: Tor Strand (ABC Nyheter)Anna Lindhs grav i Stockholm. Foto: Tor Strand (ABC Nyheter)

Eva Franchell, som var en nær venn av Lindh og som i dag arbeider som lederskribent i Aftonbladet, mener drapet kunne vært unngått.

Hun var sammen Lindh da hun ble angrepet av den drapsdømte 24-åringen.

– Jeg er 1.56 høy og var helt uforberedt, men jeg klarte likevel dytte ham bort. Jeg er overbevist om at Anna ville vært i live i dag hvis hun hadde livvakter.

– Og jeg er helt overbevist om at man gjorde en annen beslutning av en kvinne som var ute og handlet enn at en mann som gikk på et møte, sier hun til Aftonbladet.

Les også: – Politiet slurvet etter drapet på Anna Lindh

Pågrepet to uker etter drapet

Eric Rönnegård, tidligere politiinspektør, har skrevet en bok om drapet. Det kommer han med kraftig kritikk av politiet arbeid i døgnet etter angrepet som koster Lindh livet.

Han mener etterforskningen de første 15 timene etter Lindh-drapet kan sammenlignes med den feilslåtte innsatsen etter drapet på statsminister Olof Palme i februar 1986. Blant annet ble ikke knivangrepet på Lindh i begynnelsen vurdert som en grov voldsforbrytelse.

Dette medførte at ingen politimenn fikk jobbe overtid og at politisjefene gikk hjem og la seg på kvelden.

To uker etter drapet ble drapsmannen Mijailo Mijailovic arrestert.

Mijailovic soner en livstidsdom i et fengsel i Kumla etter å ha angrepet og drept Lindh. Han har vært innblandet i flere voldsepisoder, blant annet mishandlet han en medpasient på en rettspsykiatrisk klinikk i Sundsvall i 2005.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus