Verden kaster 1,3 milliarder tonn mat i året:Det går med en Volga-elv til å produsere all maten vi kaster

Hvert år bruker verden vann tilsvarende vannføringen i den russiske elva Volga (bildet) til å produsere mat som går i søpla. Foto: Colourbox.
Hvert år bruker verden vann tilsvarende vannføringen i den russiske elva Volga (bildet) til å produsere mat som går i søpla. Foto: Colourbox.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og produksjonen av all mat som kastes i verden, fører til 62 ganger hele Norges utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO offentliggjorde onsdag en rapport med sjokkerende tall for hvor mye mat som blir produsert, men som i stedet blir kastet framfor å mette de sultende.

Hvert år ender 1,3 milliarder tonn mat opp som søppel.

Denne gangen fokuserer FAO på virkningen for naturressursene av dette enorme sløseriet, i rapporten Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources (Fotavtrykkene av matavfall: Virkninger på naturressursene).

At verden kaster så mye mat, er kjent fra før. Men hva det betyr for miljø og klimautslipp kommer klarere fram i denne rapporten.

Les: Kaster mat for 1000 milliarder - hvert år

Kastes, og gjør framtida vanskeligere

Ikke nok med at maten går tapt - produksjonen av den tapte maten forringer også naturens evne til å produsere mat i framtida, framholder FAO i sin nye rapport og trekker fram eksempler:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vannet som går med til å produsere de 1,3 milliardene tonn som går i søpla, tilsvarer hele vannføringen til den russiske elva Volga.

Underveis fører produksjonen av denne maten også til hele 3,3 milliarder tonn i klimautslipp.

Mat som går i søpla forårsaker dermed 62 ganger Norges samlede klimagassutslipp.

Les også: Verdens søppeldynger dobles innen 2025

Tilbyr verktøykasse til hvert ledd

- Vi må alle, bønder og fiskere, næringsmiddelindustri og supermarkeder, lokale og nasjonale myndigheter og forbrukere forandre hvert ledd i matkjeden for å unngå at mat blir søppel, og gjenbruke den hvis den først har blitt til avfall.

Det sier generaldiretkør José Graziano da Silva i FAO.

For å hjelpe alle med å gjøre sitt, tilbyr FAO også en «verktøykasse» med råd om hva man kan gjøre.

Les også: Vi kaster 190.000 brød hver eneste dag