Verden kaster 1,3 milliarder tonn mat i året:

Det går med en Volga-elv til å produsere all maten vi kaster

Hvert år bruker verden vann tilsvarende vannføringen i den russiske elva Volga (bildet) til å produsere mat som går i søpla. Foto: Colourbox.
Hvert år bruker verden vann tilsvarende vannføringen i den russiske elva Volga (bildet) til å produsere mat som går i søpla. Foto: Colourbox.

Og produksjonen av all mat som kastes i verden, fører til 62 ganger hele Norges utslipp av klimagasser.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FNs matvare- og landbruksorganisasjon FAO offentliggjorde onsdag en rapport med sjokkerende tall for hvor mye mat som blir produsert, men som i stedet blir kastet framfor å mette de sultende.

Hvert år ender 1,3 milliarder tonn mat opp som søppel.

Denne gangen fokuserer FAO på virkningen for naturressursene av dette enorme sløseriet, i rapporten Food Wastage Footprint: Impacts on Natural Resources (Fotavtrykkene av matavfall: Virkninger på naturressursene).

At verden kaster så mye mat, er kjent fra før. Men hva det betyr for miljø og klimautslipp kommer klarere fram i denne rapporten.

Les: Kaster mat for 1000 milliarder - hvert år

Kastes, og gjør framtida vanskeligere

Ikke nok med at maten går tapt - produksjonen av den tapte maten forringer også naturens evne til å produsere mat i framtida, framholder FAO i sin nye rapport og trekker fram eksempler:

Vannet som går med til å produsere de 1,3 milliardene tonn som går i søpla, tilsvarer hele vannføringen til den russiske elva Volga.

Underveis fører produksjonen av denne maten også til hele 3,3 milliarder tonn i klimautslipp.

Mat som går i søpla forårsaker dermed 62 ganger Norges samlede klimagassutslipp.

Les også: Verdens søppeldynger dobles innen 2025

Tilbyr verktøykasse til hvert ledd

- Vi må alle, bønder og fiskere, næringsmiddelindustri og supermarkeder, lokale og nasjonale myndigheter og forbrukere forandre hvert ledd i matkjeden for å unngå at mat blir søppel, og gjenbruke den hvis den først har blitt til avfall.

Det sier generaldiretkør José Graziano da Silva i FAO.

For å hjelpe alle med å gjøre sitt, tilbyr FAO også en «verktøykasse» med råd om hva man kan gjøre.

Les også: Vi kaster 190.000 brød hver eneste dag

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus