Meny

EØS-strid om norsk barnetrygd til utlandet:

Norge dømt i strid om eksport av barnetrygd

Norge må bli flinkere til å passe på at utenlandske barn i EØS-land får barnetrygd de har krav på fra Norge, slår EFTA-domstolen fast. Illustrasjonsfoto: Colourbox.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norge bryter EØS-avtalen ved ikke å sjekke godt nok hvem som har forsørgeransvaret for utenlandske barn. Det slo EFTA-domstolen fast i dag.

EFTAs overvåkingsorgan ESA, som skal se til at Norge overholder EUs lovverk, får delvis medhold i EFTA-domstolen i en strid om hvilke rettigheter utenlandske barn har til norsk barnetrygd, når en av foreldrene jobber i Norge.

ESA hevdet at norsk forvaltningspraksis om i visse tilfeller å nekte barnetrygd til arbeidstakere i Norge, bryter med EØS-avtalen.

Les også: Flere østeuropeere får kontantstøtte og barnetrygd

Striden dreier seg om Norges forpliktelse til å betale barnetrygd til barn i utlandet, når forelderen som jobber i Norge, er skilt og barnet lever sammen med den andre forelderen i utlandet.

EFTA-domstolen slår fast at norsk praksis ikke er god nok. Myndighetene unnlater å vurdere om barn til en person som arbeider i Norge hovedsakelig forsørges av denne forelderen.

En annen av ESAs anklager ble forkastet av domstolen.

Les også: Siv Jensen: - En trussel mot velferdsstaten

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus