Frankrike med forslag til Syria-resolusjon

Frankrike vil gi Syrias president Bashar al-Assad et ultimatum og håper å få de andre landene i Sikkerhetsrådet med på dette. Foto: Reuters / NTB scanpix
Frankrike vil gi Syrias president Bashar al-Assad et ultimatum og håper å få de andre landene i Sikkerhetsrådet med på dette. Foto: Reuters / NTB scanpix

Frankrike arbeider med utkast til en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd som vil gi Syria en frist på 15 dager med å legge fram en oversikt over de kjemiske våpnene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Resolusjonsutkastet krever også at Syria straks må åpne opp sine våpenanlegg for inspektører fra FN for å unngå straffereaksjoner.

Frankrike ønsker at resolusjonen skal vise til kapittel sju i FN-charteret, som åpner for «nødvendige tiltak».

Dersom Sikkerhetsrådets øvrige medlemmer går med på dette, åpnes det i praksis for bruk av militærmakt mot Syria. Russland, som har vetorett i Sikkerhetsrådet, har vanskelig for å godta dette, sier FN-diplomater.

Les også: – Vi avventer Syriaangrep

Holder Assad ansvarlig

Frankrike ønsker også at Sikkerhetsrådet skal holde Syrias president Bashar al-Assad direkte ansvarlig for angrepet mot Ghoula utenfor Damaskus 21. august, der hundrevis av mennesker etter alt å dømme ble ofre for kjemiske stridsmidler.

Assad-regimet nekter for å ha brukt kjemiske våpen og anklager opprørere for å stå bak. FN-inspektørene som har vært på stedet har ennå ikke lagt fram sin rapport.

Det franske resolusjonsutkastet kommer som et svar på et forslag fra Russland, om å sette Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll med sikte på å ødelegge dem.

Syria har gått med på det russiske forslaget, som også har fått forbeholden støtte fra USA, senest i en tale president Barack Obama holdt tirsdag.

Her er bildene Obama brukte for å overbevise verden

Haag-domstolen

Frankrikes resolusjonsutkast tar også til orde for å la Den internasjonale straffedomstolen i Haag vurdere krigsforbrytelser begått i Syria, noe også Russland vil ha tungt for å svelge.

Ifølge FN-diplomater diskuterte USA og Storbritannia tirsdag det franske utkastet til resolusjon, og det skal nå diskuteres med vetomaktene Russland og Kina.

USAs utenriksminister John Kerry og hans russiske kollega Sergej Lavrov møtes torsdag i Genève, både for å diskutere detaljene i det russiske forslaget til løsning på Syria-krisen og det franske utkastet til resolusjon i Sikkerhetsrådet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus