Obama vil gi diplomatiet en sjanse i Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

President Barack Obama advarer mot å la Assad-regimet slippe unna med bruk av kjemiske våpen, men vil foreløpig gi diplomatiet en sjanse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det var Assad-regimet som sto bak bruken av kjemiske våpen, sa Obama i en fjernsynstale tirsdag kveld lokal tid.

Presidenten snakket følelsesladd om bildene fra et angrep utenfor Damaskus 21. august, der hundrevis av mennesker ble drept i det som etter alt å dømme var kjemiske stridsmidler.

– Bildene fra denne massakren er kvalmende. Menn, kvinner og barn ligger på rekke, drept av giftgass. Andre gisper etter luft med fråde rundt munnen. En far klamrer seg til sine døde barn og bønnfaller dem om å reise seg, fortsatte Obama, som henviste til holocaust i talen.

– Under andre verdenskrig brukte nazistene gass under holocaust, sa han.

Les også: Obama gir russisk Syria-plan en sjanse

Forstår skepsisen

– Jeg vet at etter de forferdelige tapene vi har lidd i Irak og Afghanistan, så vil ikke ideen om militære aksjoner, uansett hvor begrensede de måtte være, være populær, medga Obama videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har tross alt brukt fire og et halvt år på å få slutt på kriger, ikke starte dem. Styrkene våre er nå ute av Irak og på vei hjem fra Afghanistan, og jeg vet at amerikanerne ønsker at alle vi i Washington, særlig jeg, skal vie kreftene til å bygge vår egen nasjon, få folk i arbeid igjen, gi barn utdannelse og sørge for at middelklassen vokser, sa Obama.

Begrenset angrep

Dersom det kommer til bruk av militærmakt mot Syria, vil det fra amerikansk side derfor kun bli snakk om et høyst begrenset angrep både i tid og omfang. Amerikanske bakkestyrker kommer ikke på tale, lover han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg kommer ikke til å sende amerikanske bakkestyrker til Syria, og jeg kommer bare til å innlede tidsbegrensede aksjoner. Jeg kommer ikke til å føre en langvarig luftkrig som i Libya eller Kosovo, sa Obama.

Gir diplomatiet en sjanse

Den amerikanske presidenten understreket videre at USA inntil videre vil gi diplomatiet en sjanse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Russland har sagt seg villig til å samarbeide med verdenssamfunnet om å presse Assad til å gi slipp på de kjemiske våpnene. Assad-regimet har nå innrømmet at det har slike våpen og til og med sagt at det vil slutte seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr bruk av slike våpen, sa Obama.

– Det er for tidlig å si om dette vil lykkes, og enhver avtale som blir inngått må sikre at Assad-regimet lever opp til løftene. Men dette initiativet kan potensielt fjerne trusselen om bruk av kjemiske våpen uten bruk av militærmakt, særlig fordi Russland er en av Assads sterkeste allierte, sa Obama som varslet et nytt amerikansk initiativ i Sikkerhetsrådet.

Ny FN-resolusjon

– Jeg har bedt Kongressen om å utsette avstemningen om bruk av militærmakt mens vi forfølger denne diplomatiske muligheten, og jeg sender utenriksminister John Kerry for å møte sin russiske kollega torsdag. Jeg fortsette selv diskusjonen med president Putin og jeg har snakket med lederne hos våre to nærmeste allierte, Frankrike og Storbritannia, fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vil nå arbeide sammen i konsultasjoner med Russland og Kina for å kunne legge fram en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som pålegger Assad å gi slipp på de kjemiske våpnene for på sikt å ødelegge dem under internasjonalt oppsyn, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stor motstand

Om Obamas fjernsynstale var nok til å overtale en skeptisk opinion til å støtte opp om militære angrep mot Syria dersom diplomatiet feiler, er usikkert.

Bare 18 prosent av de spurte i en meningsmåling Ipsos har utført for nyhetsbyrået Reuters, mener at USA bør intervenere militært i Syria. 62 prosent sier at de er motstandere av dette, viser målingen som ble lagt fram tirsdag.

En meningsmåling utført for New York Times og CBS, som ble lagt fram mandag, ga nøyaktig samme resultat.

62 prosent av de spurte svarer nei på spørsmålet om USA bør innta en ledende rolle i forsøkene på å løse internasjonale konflikter.

Obama har vist denne videoen i et forsøk på å overbevise Kongressen (NB: Sterke bilder):