Obama gir russisk Syria-plan en sjanse

USAs president Barack Obama på vei til jobben i Det ovale kontor i Det hvite hus i Washington tirsdag. Obama har bedt Senatet vente med å stemme over hans forslag om et militært angrep mot Syria til Russland har lagt fram sin plan for å få kontroll med Syrias kjemiske våpen. Foto: Jason Reed (Reuters)
USAs president Barack Obama på vei til jobben i Det ovale kontor i Det hvite hus i Washington tirsdag. Obama har bedt Senatet vente med å stemme over hans forslag om et militært angrep mot Syria til Russland har lagt fram sin plan for å få kontroll med Syrias kjemiske våpen. Foto: Jason Reed (Reuters)

Russlands forslag om å få Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, møtes med skepsis i Vesten. Men Barack Obama vil likevel gi russerne tid til å legge fram en plan.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland hadde bedt om et møte i FNs sikkerhetsråd tirsdag, men møtet ble avlyst og det ble ikke opplyst om noe nytt tidspunkt.

En britisk regjeringskilde sa imidlertid til nyhetsbyrået Reuters at de fem vetomaktene kan komme til å fortsette diskusjonene om et resolusjonsforslag gjennom det neste døgnet.

Ifølge BBC diskuterer diplomater fra Frankrike, USA og Storbritannia detaljer som hvor de syriske våpnene skal plasseres, hva slags tidsfrist som skal settes og hvem som skal ha oppsyn med operasjonen. USA vil forsikre seg om at planen ikke bare er et taktisk grep for å avverge et militært angrep, sier utenriksminister John Kerry.

Les også: Dramatiske vendinger i spillet om Syria

Obama venter

Russland, som har fått med seg Syria på å gi fra seg kontrollen med våpnene, ønsker på sin side ikke noen resolusjon som anklager den syriske regjeringen for å ha stått bak de som antas å ha vært et kjemisk angrep 21. august. President Vladimir Putin sier dessuten USA må droppe truslene om å bruke militærmakt.

USAs president Barack Obama har bedt om Kongressens støtte til et militært angrep mot Syria, men tirsdag ba han Senatet vente med sin avstemning om saken.

– Han ønsker å finne ut om Syria og Russland mener alvor med å bli kvitt Syrias kjemiske våpen. Han vil ha tid til å undersøke det, sa lederen for Senatets forsvarskomité, Carl Levin.

Les også: Vanskelig å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen

FNs sikkerhetsråd har tidligere ikke klart å komme til enighet om noen reaksjon på den blodige borgerkrigen i Syria. Russland har lagt ned veto mot resolusjoner som rammer landets allierte i Midtøsten. Behandlingen av et nytt resolusjonsforslag kan ta dager eller uker, ifølge BBC.

Eide positiv

Utenriksminister Espen Barth Eide er positiv til å få Syrias kjemisk våpen under internasjonal kontroll. Men han mener Russland har en nøkkelrolle for å få tiltaket gjennomført.

– Det er opp til Russland å vise at dette forslaget er troverdig og gjennomførbart. Russland bør være garantist for at dette kan gjennomføres. Forslaget er interessant, og vi bør forholde oss til det som en mulig løsning. Uten at vi forskutterer at dette er løsningen, sa Eide til NTB tirsdag.

USAs utenriksminister John Kerry sa at landet venter på et konkret russisk utspill om overlevering og ødeleggelse av Syrias kjemiske våpen. Men han understreket at amerikanerne ikke vil vente lenge.

Les også: Senatet holder Syria-avstemning på onsdag

Krever klarhet

Obama strever imidlertid med å overbevise både Kongressen og amerikanere flest om at USA bør gjennomføre et militært angrep på Syria.

Slik saken nå står, har Obama ikke folkets støtte, sier John Boehner, presidenten i Representantenes hus. Boehner, som er republikaner og dermed tilhører opposisjonen, uttrykte også skepsis til den russiske planen.

«Syrisk blod»

Den syriske statsministeren Wael al-Halki sier at regjeringen i Damaskus støtter planen om å gi fra seg de kjemiske våpnene «for å forhindre utgytelse av syrisk blod». Syria vil dessuten slutte seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr kjemiske våpen, opplyste utenriksminister Walid al-Moallem tirsdag.

Les også: Syrias president truer med konsekvenser hvis landet blir angrepet

Våpenspørsmålet har dominert diskusjonene om hva som skal skje i Syria, siden regimet i Damaskus 21. august ifølge USA brukte kjemiske våpen mot sivile i utkanten av den syriske hovedstaden. Over 1.400 sivile skal ha blitt drept i dette angrepet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus