Trine Skei Grande garanterer for et samlet sentrum

Venstre-leder Trine Skei Grande under Venstres valgvake mandag kveld.
Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Venstre-leder Trine Skei Grande under Venstres valgvake mandag kveld. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Venstre-leder Trine Skei Grande avviser kategorisk at hun kan gå i regjering med Høyre og Fremskrittspartiet uten at Kristelig Folkeparti blir med.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Sentrum er mest verdt når vi står samlet. Uansett hvilken vei vi finner i regjeringsforhandlingene, så er det sammen med Kristelig Folkeparti, sier Venstre-leder Trine Skei Grande til NTB.

Hun ønsker å ta livet av alle spekulasjoner rundt om Venstre er så regjeringskåt at partiet er villig til å ta makt alene hvis Høyre og Fremskrittspartiet frister med stor nok politisk innflytelse. Spekulasjonene kom opp før valget og skjøt ytterligere fart valgnatten, da det viste seg at Venstre – eller KrF – alene vil bidra til å sikre flertall sammen med de blåblå.

Les også: Dette har Høyre lovet deg

Kan bli overkjørt

Slik NTB forstår det nå, frykter Venstre, med en oppslutning på 5,2 prosent, å bli fullstendig overkjørt av Frp og Høyre, som til sammenligning har over 43 prosent av stemmene i ryggen. Et samlet sentrum vil stå bedre rustet i konflikter med en slik maktfaktor.

I likhet med KrF-leder Knut Arild Hareide vil heller Venstre-lederen hoppe av sentrum-høyre-prosjektet – selv om det virker høyst usannsynlig med den politiske situasjonen etter valget.

– Sentrum styrket seg ved dette valget, og Venstre er det partiet som ved siden av Høyre går mest frem, både når det gjelder prosenter og mandater. Fremskrittspartiet går på sin side tilbake med 6,6 prosentpoeng, poengterer hun.

Les også: Slik blir Norge med Erna som sjef

Forhandlinger avgjør

– Det er fortsatt slik at det er forhandlingene oss imellom som avgjør hvordan det er lettest å sikre flertall. I denne sammenhengen er Venstre på vippen og spiller en nøkkelrolle.

Allerede tirsdag ettermiddag samlet Grande Venstres sentralstyre for å feire mandagens valgresultat med bløtkake. Der fikk den nye stortingsgruppen i oppdrag å utarbeide et mandat for de borgerlige forhandlingene.

Les også: - Så borgerlig har Stortinget aldri sett ut tidligere

Gruppen øker fra to til ni representanter når det nye Stortinget konstituerer seg 8. oktober, men allerede torsdag møtes stortingsrepresentantene for å utarbeide mandatet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus