Dette har Høyre lovet deg

NYE TIDER: Erna Solberg er høyst sannsynlig Norges nye statsminister, og Høyre det dominerende partiet i ny regjering. Foto: NTB Scanpix
NYE TIDER: Erna Solberg er høyst sannsynlig Norges nye statsminister, og Høyre det dominerende partiet i ny regjering. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt bompenger og NRK-lisens, men momsfri netthandel inntil 1.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt tyder på at Norges nye statsminister heter Erna Solberg, og at den nye regjeringens dominerende parti blir Høyre. De skal selvfølgelig ikke styre alene, men nøyaktig hvilken regjering de borgelige partiene Høyre, FrP, Venstre og KrF vil sette sammen vet vi ennå ikke.

Så hva kan Norges forbrukere vente seg om Solberg får gjennom sine valgløfter?

Her er hva Høyre har fortalt DinSide gjennom valgkampen, med lenker til hva eventuelle regjeringspartnere vil forsøke å presse gjennom.

Les også: Stoltenberg kan stille til nytt valg om fire år

JA: Til bompenger. Foto: Morten Olav Pålhaugen (Fjellinjen)JA: Til bompenger. Foto: Morten Olav Pålhaugen (Fjellinjen)

Bompenger

Bompenger blir diskutert høyt og lavt, lokalt og nasjonalt, blant annet fordi ordningene kan være dyre å drifte, og dessuten ramme enkelte bilister langt hardere enn andre.

Høyre støtter bompenger hvor det er lokal interesse for det, og vurderer tiltak for effektivisering.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Høyre vil bygge flere veier, raskere. Så lenge lokalbefolkning, lokalpolitikere og lokalt næringsliv går inn for bompenger, kommer Høyre aldri til å være et hinder nye veier. Da må vi prioritere mer penger til vei over statsbudsjettet, men da må vi dessverre også tillate flere bompengeprosjekter. Samtidig vil Høyre gjøre en vurdering av hvordan vi kan forbedre driften av bompengeprosjektene, slik at mest mulig av pengene går til det som er meningen – nemlig nye veier. For Høyre er det viktigst at vi raskt og effektivt får på plass flere, bedre og tryggere veier, har kommunikasjonsrådgiver Rikke Sjøberg i Høyre sagt til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre og KrF vil ikke fjerne bommene, men det vil FRP

TJA: Høyre vil ha dokumentavgift, men gjøre den lavere. Foto: Per ErvlandTJA: Høyre vil ha dokumentavgift, men gjøre den lavere. Foto: Per Ervland

Dokumentavgift

Når du kjøper bolig må du betale 2,5 prosent av kjøpssummen til staten for å få dokumentene i orden. Derav navnet dokumentavgift. Alle må betale dette, med unntak av de som kjøper borettslagsbolig. Ifølge Arbeiderpartiet fikk Norge inn 6,4 milliarder kroner gjennom dokumentavgiften i fjor, som varierer kraftig ut fra hvor dyr bolig du kjøper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre vil redusere denne dokumentavgiften.

Sjøberg gir gir ingen ytterligere kommentarer, annet enn at reduksjon av dokumentavgiften er noe de har programfestet.

Les også: FrP, Venstre og KrF vil fjerne dokumentavgiften

JA: Til en lisensfinansiert statskanal. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeJA: Til en lisensfinansiert statskanal. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

NRK-lisens

2.680 kroner og 56 øre i året koster det å kunne se på Norges reklamefrie allmennkringkaster NRK, i tillegg til det du eventuelt betaler TV-tilbyderen din fra før. Dette må betales av alle husstander som har en eller annen form for fjernsynsmottaker. Derfor spiller det ingen rolle om du har en TV som ikke er koblet opp mot noen form for TV-signaler, og det har blitt foreslått å innføre lisens også på enheter som mobiler og PC-er.

Les også: Slik blir Norge med Erna som sjef

Høyre fortalte DinSide i februar i år at de var mot både PC- og TV-lisens. Nå har de endret kurs, og i Høyres nye stortingsprogram går de inn for å videreføre lisensfinansiering av NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«...og øke andelen eksterne produksjoner. NRK må ikke bruke sin robuste økonomi på en måte som svekker frie institusjoners inntektsgrunnlag» står det i programmet. Det tas ikke direkte stilling til noen «PC-lisens», men de ønsker «størst mulig likebehandling av mediene, uavhengig av teknologisk plattform».

Les også: KrF vil beholde lisensen, mens Venstre og FrP vil fjerne den

NEI: Til dagens 200-kronersgrense. Foto: Colourbox.comNEI: Til dagens 200-kronersgrense. Foto: Colourbox.com

200-kronersgrensa

Du må betale moms og eventuell toll på varer du kjøper over nettet om prislappen havner over 200 kroner. Beløpet ble fastsatt på 70-tallet, og har ikke endret seg siden. Hvis produkter solgt i Norge ilegges moms, mens produkter fra utenlandske nettbutikker slipper momsen så lenge varene koster mindre enn tusen kroner, får sistnevnte et åpenbart konkurransefortrinn.

Men grensen skaper frustrasjon blant en del norske netthandelkunder, som må holde kjøpesummen nede for å unngå høye ekstrautgifter. De blir ikke mindre frustrert av at 200 kroner i 1975 tilsvarer 970 kroner i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre vil heve denne grensen til 1.000 kroner. Partiet har programfestet i perioden 2009 til 2013 at de ønsker å gjøre det enklere for nordmenn å handle på utenlandske nettbutikker. Tidligere har de både vært for og mot å heve grensen.

– Høyre mener dagens 200 kroners-grense er for lav og skaper unødvendig mye arbeid og byråkrati, har medlem av finanskomiteen Arve Kambe i Høyre sagt til DinSide.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Venstre og Frp vil heve grensen til 1.000 kroner, KrF vil heve til 400 kroner

JA: Til høyere BSU-grenser. Foto: Ole Petter Baugerød StokkeJA: Til høyere BSU-grenser. Foto: Ole Petter Baugerød Stokke

BSU

Boligsparing for ungdom (BSU) er nedfelt i skatteloven, som et virkemiddel for å hjelpe unge nordmenn inn på boligmarkedet. Det eneste som kreves er at du er under 34 år, og at du kun bruker pengene til enten boligkjøp eller nedbetaling av boliglån. Du kan spare inntil 20.000 kroner i året, inntil 150.000 kroner totalt, og et skattefradrag på 20 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre vil øke skattefradraget til 28 prosent, årlig maksbeløp til 25.000 kroner og totalt maksbeløp til 300.000 kroner.

– Høyre vil stimulere til økt sparing til egen bolig gjennom blant annet BSU. Denne ordningen bør forbedres ytterligere gjennom at ungdom får anledning til å sette av et høyere beløp med skattefradrag enn i dag, har Sjøberg fortalt DinSide.

Les også:

KrF, FrP og Venstre vil også øke BSU-grensene

Høyre og FrP vil endre støtteordningen for aleneforeldre – overgangsstønaden

JA: Til lavere omregistreringsavgift. Illustrasjonsfoto: Per ErvlandJA: Til lavere omregistreringsavgift. Illustrasjonsfoto: Per Ervland

Omregistreringsavgift

Når et kjøretøy bytter eier må det omregistreres i motorvognregisteret, og den nye eieren må betale omregistreringsavgift. I dag baseres avgiften på type kjøretøy, egenvekt og når den ble registrert første gang. Avgiften varierer derfor kraftig, til tross for at det er den samme papirjobben staten må gjøre for å omregistrere bilen. Du kan se variasjonene selv på Tollvesenets kalkulator.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre vurdere omregistreringsavgiften som en del av en gjennomgang av hele avgiftssystemet.

– Høyre ønsker en helhetlig gjennomgang av avgifter knyttet til bil, med ønske om et grønnere avgiftssystem. Vi vil vurdere omregistreringsavgiften som en del av dette, har Sjøberg sagt til DinSide.

Les også: Venstre vil gjøre avgiften flat, mens FrP og KrF vil senke den