Espen Barth Eide er favoritten

Toppolitikere vil bli lobbyister etter valgnederlag

ATTRAKTIV: Avtroppende utenriksminister Espen Barth Eide er den PR-byrået Geelmyuden.Kiese aller helst vil ha på lønningslisten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
ATTRAKTIV: Avtroppende utenriksminister Espen Barth Eide er den PR-byrået Geelmyuden.Kiese aller helst vil ha på lønningslisten. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Få timer etter valgnederlaget skal PR-byrået Geelmuyden Kiese ha fått henvendelser fra avtroppende toppolitikere på jobbjakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I helsides annonser går firmaet som driver med lobbyisme og kommunikasjonsrådgivning, offensivt ut i Aftenposten og Dagens Næringsliv i dag:

«Til deg som har fått hverdagen snudd på hodet: Rett over gaten søkes det etter tidligere statsråder, statssekretærer og stortingsrepresentanter. Søknadsfrist 1. oktober.».

Resultatet har ikke latt vente på seg, ifølge administrerende direktør Andreas Wabø i Geelmyuden.Kiese.

– Vi har allerede fått henvendelser, sier Wabø til ABC Nyheter.

– Kan du avsløre fra hvilket sjikt?

– Det er i hvert fall ikke fra det nederste sjiktet! sier Wabø.

Mål: Flytte makt

GK har kontorer vis á vis Stortinget – et steinkast fra regjeringskvartalet. De kaller det de driver med «å flytte makt». Wabø utdyper bakgrunnen for annonsene de tilsynelatende retter mot politikere som velgerne har vraket, slik:

Med helsides annonser vil GK lokke til seg statsråder.Med helsides annonser vil GK lokke til seg statsråder.

– Vi ønsker å rekruttere flinke folk med erfaring fra «rett over gaten». Mange fikk livet sitt snudd på hodet i går. Vi er alltid på jakt etter å styrke staben med flinke statsråder og statssekretærer, sier Andreas Wabø.

First House er kjent som rådgivningsselskapet med tidligere politikertopper i stallen. Bjarne Håkon Hanssen og Morten Andreas Meyer var statsråder for henholdsvis Arbeiderpartiet og Høyre. Tor Mikkel Wara var stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, mens en rekke andre har hatt sentrale stillinger i ulike partiapparat.

– Dere er kjappe på ballen. Er det fordi dere skal komme konkurrenten First House i forkjøpet?

– Dette er en god anledning, det er dagen etter valget. Vi ser ingen grunn til at First House skal være enerådende med å ha politikere. Vi har mye spennende å tilby, understreker Wabø, og sier at det aller gjeveste er å rekruttere statsråder.

Eide troner øverst

– Vi ønsker oss folk som vil fortsette å tenke strategisk for å skape endringer med oss, forklarer han.

Wabø røper også hvem som troner aller øverst: Avtroppende utenriksminister Espen Barth Eide.

Eide var avdelingsleder i NUPI da han ble statssekretær i først Forsvarsdepartementet i 2005, og senere Utenriksdepartementet i 2010. Han har ikke noe ansettelsesforhold med instituttet nå.

– Vi mener han har en spennende og relevant erfaring, sier Wabø.

Andre navn vil han ikke oppgi:

– Vi ønsker ikke å være helt presise, det kan ekskludere andre kandidater. Vi vil høre hva de vil, sier Wabø.

– Regner du med at de må ha karantene?

– Jeg ser ikke bort fra det. Men vi har et langsiktig perspektiv.

Les også: – Vi dilter ikke bare etter

Konkurrent tror på andre kanaler

Administrerende direktør Per Høiby i First House har fått med seg Geelmuyden.Kieses annonse. Men de svarer neppe med noen «motannonse».

– Vi jobber jo alltid for å finne flinke folk med erfaring fra politikk og næringsliv. Men vi tror den beste måten å rekruttere folk i den kategorien er gjennom andre kanaler, sier Høiby til ABC Nyheter.

Han vil ikke spekulere på om dette er et stunt.

– Det har jeg ingen kommentar til. Om det er et stunt må de svare på selv, sier Per Høiby.

Les også: – Bedre rustet for 22. juli hvis Solberg ledet landet

Har fått PR-jobb

Flere stortingsrepresentanter har allerede fått seg jobb i PR-bransjen. Høyres André Oktay Dahl og Arbeiderpartiets Gorm Kjernli begynner begge i Gambit Hill & Knowlton - der for øvrig tidligere leder i Fremskrittspartiets Ungdom, Lars Erik Grønntun, er sjef.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus