Erna Solberg med pressekonferanse dagen derpå:

- Så borgerlig har Stortinget aldri sett ut tidligere

Et første møte med de fire partiene er allerede gjennomført. - Vi vil endre statsbudsjettet allerede for 2014, varsler Erna Solberg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi har fått et sterkt Høyre og et voldsomt solid mandat for en borgerlig regjering. Så borgerlig har Stortinget aldri sett ut tidligere.

Det sa en strålende fornøyd Høyre-leder og påtroppende statsminister Erna Solberg på en pressekonferanse tirsdag.

- Vi har nylig avsluttet et møte med alle fire partiledere, og starter nå internt å kartlegge saker og om det blir mulig å danne en firepartsregjering.

- Deretter starter en forhandlingsfase. Og la det være klart: Ingenting vil være klart før alt er klart, slår Solberg fast.

Les også: - Det vanskeligste gjenstår

Forandringer starter nå

- Vil dere rekke å legge inn markeringer i statsbudsjettet for 2014?

- Vi kommer til å endre statsbudsjettet, men vil gjerne se deres statsbudsjett før vi lekker ut noe om hva vi vil gjøre, sier Solberg på ABC Nyheters spørsmål.

Stoltenberg-regjeringen vil legge fram sitt forslag til statsbudsjett for 2014 14. oktober, og deretter levere inn sin avskjedssøknad.

- Vi er alle fire enige om få flere og bedre lærere, få ned helsekøen, å satse mer på sykehus og redusere arveavgift. Men vi skal forhandle før vi kommer med de konkrete forslagene til neste års budsjett, sier Solberg.

Solberg lover også at i løpet av de første 100 dagene vil det komme økt satsing på rusomsorg.

Mer liberalisme med Venstre?

I valget ble det sterk forskyvning i styrkeforholdet mellom to av partiene Høyre skal forhandle med, Venstre og Fremskrittspartiet. Venstre gikk sterkt fram, Frp ble svekket.

- Vil styrkingen av Venstre fremmer mer økonomis liberalisme fra en ny flertpartiregjering, nestleder Jan Tore Sanner i Høyre?

- Jeg ser ikke den store konflikten mellom Venstre og Frp langs den dimensjonen, svarer han.

- Og når man utformer politikk kan vi ikke bare legge vekt på styrkeforholdet, men se hvor vi kan bli enige, legger Sanner til.

Høyre vant dørbankekonkurransen

Nestleder Jan Tore Sanner understreker at det gode resultatet ikke minst kommer som følge av en styrking av partiapparatet.

- Vi er 10.000 flere medlemmer nå enn for fire år siden, og er oppe i 35.000. Vi er en langt sterkere partiorganisasjon og har banket på 500.000 dører i valgkampen, sier han.

Dermed slår Høyre Arbeiderpartiet i grasrotaktivisme. Under nattens valgvake oppsummert Ap-partisekretær Raymond Johansen at de hadde banket på 450.000 dører.

Les: Dørgende stille. Så hyl. Og enda større hyl

- Velgerne var ikke lei

Nestleder Bent Høie tok avstand fra analysen Jens Stoltenberg gjorde i natt, at velgerne ønsket en endring fordi de rødgrønne hadde sittet så lenge.

- Ap prøver å spinne en historie om at de tapte valget fordi folk er lei dem. Feil. Det dreier seg om debatt om våre løsninger. Valget innebærer en brei tilslutning til våre løsninger, mener Høie.

Artikkelen er oppdatert

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus