Dramatiske vendinger i spillet om Syria - Norge vurderer

President Barack Obama ser positivt på det russiske forslaget om å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
President Barack Obama ser positivt på det russiske forslaget om å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

En sleivete uttalelse fra utenriksminister John Kerry har røsket opp i Syria-diplomatiet. Senatets avstemning om hvorvidt USA skal gå til angrep, er utsatt. Espen Barth Eide er åpen for russisk forslag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den første avstemningen skulle vært holdt onsdag. Men nå har Demokratenes gruppeleder, Harry Reid, opplyst at det er høyst uklart når saken vil komme opp.

Årsaken synes å være Russlands forslag om at Syria skal levere inn alle sine kjemiske våpen slik at de kommer under internasjonal kontroll, et forslag som i løpet av et knapt døgn har fått støtte både fra Iran, Kina, FNs generalsekretær Ban Ki-moon, og ikke minst Syrias egen utenriksminister Walid al-Muallem.

Norge vil vurdere russisk forslag

Også Norges utenriksminister Espen Barth Eide er åpen for å vurdere forslaget fra Russland.

- Jeg vil ikke avvise forslaget om internasjonal kontroll med de kjemiske våpnene i Syria, sa Barth Eide til ABC Nyheter natt til tirsdag.

- Men vi har ikke tatt stilling til det ennå, presiserer han.

Statsminister Jens Stoltenberg understreket mandag kveld at regjeringen er en fullt fungerende regjering fram til den har levert sin avskjedssøknad 14. oktober.

Espen Barth Eide mener den rødgrønne regjeringen er langt mer aktiv i internasjonale prosesser enn Høyre-dominerte regjeringer.

Les: – Vi dilter ikke bare etter

Kerry-blemme i USA

Men i USA var det en uttalelse fra USAs utenriksminister John Kerry som fikk ballen til å rulle. Understrekningen av at det bare er en total innlevering av de kjemiske våpnene som kan redde Syria fra et militært angrep, var ifølge Kerry kun ment som et retorisk poeng.

Men brått har han havnet i en situasjon hvor han skal ha samtaler med sin russiske motpart Sergej Lavrov om hvorvidt en slik innlevering lar seg gjennomføre.

Les også: Assad truer USA med motangrep

Avledningsmanøver?

Spørsmålet mange stiller seg, er om Russlands utspill er seriøst ment, eller om det kun er en avledningsmanøver, som skal bidra til å sette kjepper i hjulene for USAs angrepsplaner.

– Forslaget til Lavrov er en politisk manøver og er del av en ubrukelig utsettelse som kun vil føre til mer død og ødeleggelse for det syriske folket, heter det i en uttalelse fra Nasjonalkoalisjonen, paraplyorganisasjonen til en rekke syriske opposisjonsgrupper.

Meningsmålinger i USA har vist stor motstand mot at USA skal engasjere seg militært i Syria. Motstanden er stor både i Kongressen og blant folk flest, og den siste diplomatiske utviklingen har neppe gjort det enklere for Obama-administrasjonen å få et flertallet med seg.

Les også: - Et angrep på Syria vil styrke al-Qaida

Skepsis og interesse

Frankrike har uttrykt skepsis til det russiske utspillet, men utenriksminister Laurent Fabius understreker at det også er verdt en nærmere titt.

President Barack Obama synes også å være både skeptisk og interessert.

I et TV-intervju mandag kveld sa han at det russiske forlaget må tas med en klype salt – han er ikke sikker på om det lar seg gjennomføre. Men samtidig åpnet han for at det kan bidra positivt.

– Jeg har hele tiden foretrukket en diplomatisk løsning på konflikten, sa Obama til TV-stasjonen NBC.

Obama framholdt imidlertid at innlevering av kjemiske våpen ikke vil løse den «underliggende, forferdelige krigen inne i Syria».

– Men hvis vi kan oppnå dette begrensede målet uten å ta i bruk militære midler, vil jeg foretrekke det. Det er mulig vi vil få et gjennombrudd, sa han.

Les også: Vanskelig å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen

– Press på Syria

Med utviklingen det siste døgnet kan det synes som om Obama-administrasjonen er presset til å utsette de militære planene. Men den siste dreiningen har først og fremst økt presset mot Syria, ifølge analytikeren Johannes Nordby ved det danske Forsvarsakademiet.

– Hvis syrerne utsetter eller løper fra avtalen, kan amerikanerne få et konkret argument til å si at «nå angriper vi, inntil vi får disse våpnene», sier Nordby til Berlingske Nyhedsbureau.

Han vil ikke ta stilling til om Kerrys utspill var en bevisst strategi for å få i gang diplomatiet.

– Timingen er ikke opplagt, for det var kun seks timer før Kongressen begynte å behandle saken, sier Nordby.

Kerrys uttalelse kom da han besøkte London mandag og ble spurt av en journalist om det var noe Assad kunne gjøre for å stanse et militært angrep.

– Sikkert. Han kan levere inn hvert eneste kjemiske våpen til verdenssamfunnet neste uke, alt uten forsinkelse, og tillate at alt blir gjort rede for. Men han kommer ikke til å gjøre det, og det er ikke mulig å gjøre det, sa John Kerry.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus