Togtrafikken rammet av sambandsfeil i hele landet

Feilmelding på Oslo S i morgentimene. (Foto: Ole Peder Giæver)
Feilmelding på Oslo S i morgentimene. (Foto: Ole Peder Giæver)

Nødnettet for tog, det såkalte GSM-R-nettet, gikk ned tirsdag formiddag. Det er togstans over hele landet, og NSB jobber på spreng for å få tak i nok busser og taxier til de reisende.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tusenvis av passasjerer ble stående på togstasjonene og vente uten å vite hva de skulle gjøre.

– Jeg er på tur til Rena, men det er vanskelig å få tak i busser, virker det som. Jeg sitter og venter på informasjon, sier Elisabeth Gjems som står på Trondheim sentralstasjon til Adresseavisen.

Ruter melder om fulle busser og at mange passasjerer er blitt frakjørt.

– Vi har fått meldinger om frakjøringer, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Gro Janborg i Ruter til NRK.

Informasjonssjef Lars Dolva i Oslo Taxi forteller at de har alle sine sjåfører og ansatte på jobb og at det er NSB som nå styrer hvor bussene skal kjøre.

– All ledig kapasitet er ute, cirka 800 biler. Det er særlig maxitaxiene som blir brukt, sier Dolva til kanalen.

Serverkluss

Jernbaneverket opplyser i 10-tiden at den folkelige forklaringen på sambandsfeilen er at to servere som normalt skal snakke sammen og avlaste hverandre, ikke er på talefot. Ifølge Jernbaneverket er det snakk om en programvarefeil.

Jernbaneverket meldte først at radiosambandet mellom tog og togleder lå nede over store deler av Sør-Norge.

– Det betyr at alle tog får beskjed om å kjøre til nærmeste stasjon og stoppe der. Dette gjør vi av sikkerhetsmessige hensyn, sa pressevakt Arvid Bårdstu i Jernbaneverket til NTB like etter klokka 9.

Sentral i Trondheim

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap understreker at togstansen ikke skyldes svikt i det ordinære nødnettet, men presiserer at det dreier seg om Jernbaneverkets kommunikasjonssystem.

Arvid Bårdstu forteller at sambandsfeilen oppsto i 9-tiden. Første melding gikk ut klokka 9.01.

– Det er togleder som oppdager en slik feil først. Nødnettet ledes av et operasjonssenter i Trondheim, og siden dette er kritisk for at vi skal kunne kjøre togtrafikk, har vi to systemer som kjøres parallelt. Det skal ikke gå tog hvis ikke radiosambandet fungerer. Togene skal stå hvis dette er ute av drift, sier Bårdstu.

Doble systemer

Han forteller at nødnettet har en garantert oppetid på over 99,9 prosent, og operasjonssenteret i Trondheim jobber intenst med å lete fram feilen og rette den.

– Vi har en datamaskinpark på Marienborg og en i en gammel ubåthangar på havna i Trondheim. Det er lagt ned store ressurser for at vi skal ha doble systemer.

Han forteller at det er uvisst hvor lang tid det tar før man har fått sambandet opp igjen.

Alternativ transport

NSB hadde svært stor pågang på sine nettsider tirsdag formiddag, og sidene var flere ganger nede. Togselskapet melder om forsinkelser og innstillinger og ber reisende ringe kundesenteret på 815 00 888 for mer informasjon.

Også Flytoget er rammet av problemene med nødnettet.

– Vi oppfordrer reisende til å følge med på mediene om hva som skjer. Vi kan ikke gjøre så mye annet enn det. Det er mange som reiser med flytoget, og det er klart at dette er svært uheldig, sier informasjonssjef Joachim Wester Andersen ved Oslo lufthavn.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus