Tøffe forhandlinger venter etter tidenes blåmandag

TAR OVER MAKTA: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) under partilederdebatten i Stortinget mandag kveld. (FOto: NTB scanpix)
TAR OVER MAKTA: Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) under partilederdebatten i Stortinget mandag kveld. (FOto: NTB scanpix)

Høyres formidable framgang til tross var det Fremskrittspartiets Siv Jensen som smilte bredest valgnatten. Nå venter tøffe forhandlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bare sekunder før de første TV-signalene fra Stortingets vandrehall ble sendt ut til norske hjem rundt midnatt valgnatten, brøt Frp-leder Siv Jensen ut i en real latterkule.

Støttet av Høyre-leder Erna Solberg fikk hun hentet seg inn igjen, men ikke mer enn at smilet satt løst under hele partilederdebatten.

Se også: – Erna ligger og sover

Takket Sindre

Alle de fire partilederne som nå skal starte forhandlinger om en ny regjeringsplattform, fremstilte seg selv og sitt parti som vinner under partilederdebatten valgnatten.

For Solberg er det enkelt. Fremgangen på 9,6 prosentpoeng til en oppslutning på 26,9 prosent er den nest største noe parti i nyere tid har opplevd i Norge fra et valg til et annet, kun slått av Senterpartiets vekst under EU-kampen.

Og hun har sikret et flertall som med solid margin vipper de rødgrønne ut av regjeringskontorene.

Solberg tyvstartet regjeringsforhandlingene allerede i talen til Høyres valgvake. Etter et sterkt følelsesmessig moment der hun takket barna og ektemannen Sindre, slo hun til:

– Vi skal også takke velgerne. Nå skal velgerne få uttelling for sin stemme, gjennom at vår politikk får gjennomslag, lovte Høyre-lederen.

Se Siv Jensen tale: – Morna, Jens!

Seier i tilbakegang

Etter en tilbakegang på 6,7 prosentpoeng til 16,2 prosent har Frp blitt mindre enn Høyre siden forrige stortingsvalg. Det er det åttende største fallet noe parti har opplevd i Norge fra et valg til et annet etter andre verdenskrig.

Alle som så Jensen i vandrehallen natt til tirsdag er ikke i tvil om at det er verdt det. Fordi:

– Vi gjør vårt tredje beste valg noensinne. Vi går formidabelt fram fra valgresultatet i 2011. Og vi kan for første gang havne i regjering. Det er historisk på mange måter. Nå skal vi sørge for å sette fotavtrykk i denne regjeringen, sa Jensen.

Under valgvaken tidligere på kvelden reagerte Frp-erne med latter og jubel da Jensen dro til med sitt gamle slagord om at det er på tide å si «Morna Jens».

Les også: Stoltenberg vendte hjem etter nederlaget

Måle krefter

Venstre-leder Trine Skei Grande øker antall kolleger i stortingsgruppa fra én til åtte etter at partiet igjen er tilbake over sperregrensen.

Også hun ville måle krefter i oppvarmingen til regjeringsforhandlingene:

– Ved siden av Høyre er det bare Venstre som har økt i mandater og prosent. Vi skal sørge for å presse politikken mot sentrum, sa hun.

KrF-leder Knut-Arild Hareide ville ikke være snauere:

– Vi er i en gunstig forhandlingssituasjon, slo han fast.

Les også: Hareide heller mot Frp

Unngikk saker

Det nye Stortinget blir historiens blåeste. Høyre og Frp fikk til sammen 43,2 prosent av stemmene.

Valgnatten var de fire borgerlige partilederne først og fremst samkjørte om at alle vil sette seg ned for å snakke sammen. Ingen av dem ville snakke om hvilke saker som blir de vanskeligste i forhandlingene, selv om alle vet at både miljø, innvandring, oljepengebruk og bompenger blir tunge områder.

– Det er alltid utfordrende å forhandle med andre partier. Her må vi alle gi og ta, men vi har et grunnlag som gjør at dette kommer til å gå bra, sa Solberg.

Les også: Jensen: – Vi vil være rause mot KrF og Venstre

Seiersmarsj

Under seiersmarsjen fra valgvaken på Radisson Blu Scandinavia Hotel til Stortinget, med jublende partifeller og pressen på slep, valgte hun å se framover. Solberg påpekte at det vil ta noe tid før regjeringsforhandlingene vil starte. Først skal partiene ha sine interne runder for å skaffe seg et mandat.

– Jeg har gjort mye oppi hodet mitt, men vi skal snakke med de andre om hvordan prosessen skal være, sa Solberg.

Taperen er Jens Stoltenberg som nå vender tilbake til Stortinget. Og mens de andre partilederne forsvant mer eller mindre stille etter partilederdebatten, sto Stoltenberg lenge med pressen rundt seg.

– Det går greit å vende tilbake. Jeg er her jo på en måte allerede, sa han.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus