HRW: Syriske regjeringsstyrker benyttet trolig sarin

Hundrevis av mennesker ble drept i angrepene mot Damaskus-forstaden Ghouta 21. august, og Human Rights Watch anklager i en ny rapport syriske regjeringsstyrker for å stå bak. (Foto: Reuters / NTB scanpix)
Hundrevis av mennesker ble drept i angrepene mot Damaskus-forstaden Ghouta 21. august, og Human Rights Watch anklager i en ny rapport syriske regjeringsstyrker for å stå bak. (Foto: Reuters / NTB scanpix)

Nye beviser tyder på at det var syriske regjeringsstyrker som sto bak angrepene mot Ghouta utenfor Damaskus i august, der hundrevis av mennesker trolig ble drept av saringass.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det konkluderer Human Rights Watch i en ny rapport, som bygger på det de omtaler som nye beviser og øyenvitneskildringer.

Rapporten "Attacks on Ghouta: Analysis of Alleged Use of Chemical Weapons in Syria” dokumenterer to angrep mot forstaden Ghouta, trolig med nervegassen sarin.

– Rester fra rakettene og symptomene til ofre fra angrepene mot Ghouta 21. august, er talende bevis for hvilke våpensystemer som ble benyttet, sier Peter Bouckaert som har ført rapporten i pennen.

Analysert

– Disse bevisene tyder klart på at syriske regjeringsstyrker avfyrte raketter utstyrt med kjemiske stridshoder mot Damaskus-forsteder denne forferdelige morgenen, sier han.

Human Rights Watch har analysert øyenvitnenes beskrivelser av angrepet, informasjon om hvor rakettene kom fra, biter av rakettene og har innhentet opplysninger fra sykehuskilder som behandlet ofrene.

Ifølge rapporten tyder bevisene på at det ble benyttet raketter og rakettutskytere som bare syriske regjeringsstyrker er i besittelse av.

Human Rights Watch har også analysert amatørvideoer som ble lagt ut på YouTube etter angrepet, samt bilder tatt av lokale aktivister som viser rester av rakettene som slo ned i Ghouta.

Les også: Vanskelig å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen

To typer raketter

Ifølge rapporten ble trolig to typer raketter benyttet. Den ene av dem var en 330 mm rakett som ser ut til å ha vært utstyrt med et stridshode som inneholdt en større mengde flytende kjemikalie.

Den andre typen var en sovjetprodusert 140 mm rakett som kan utstyres med tre mulige stridshoder, blant dem en type som er laget for å kunne spre 2,2 kilo av nervegassen sarin.

Syriske myndigheter nekter for å ha tatt i bruk kjemiske stridsmidler og anklager opprørere for å ha stått bak angrepet. De har imidlertid ikke lagt fram beviser for anklagen.

Human Rights Watch og andre som overvåker konflikten har tidligere ikke kunne dokumentere at opprørere har vært i besittelse av noen av de to antatte rakettypene som ble benyttet i angrepet.

Les også: - Et angrep på Syria vil styrke al-Qaida

Symptomer på sarin

Menneskerettighetsorganisasjonen har ikke selv kunne samle rakettrester eller jordprøver fra områdene der angrepet fant sted, men støtter seg på eksperter som har analysert tilgjengelige bilder og medisinske kilder.

Tre leger har fortalt hvilke symptomer ofrene de behandlet hadde, og Human Rights Watch konkluderer på bakgrunn av dette med at det trolig var nervegassen sarin som ble benyttet.

Les også: Assad truer USA med motangrep

Ifølge rapporten foreligger det beviser for at sarin ble benyttet under et angrep i Jobar nær Damaskus i april, da en fotograf fra den franske avisen Le Monde på stedet senere testet positivt for nervegassen.

All bruk av kjemiske våpen er brudd på folkeretten, selv om Syria ikke er blant de 189 land som har sluttet seg til den internasjonale konvensjonen som forbyr all produksjon, lagring og bruk av slike våpen.

Syria har derimot ratifisert Genèvekonvensjonen om stridsgass fra 1925.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus