Stolte idrettstopper etter klart OL-flertall

Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022 på Grand Hotel natt til tirsdag. Andersen opplyste at resultatet fra OL-avstemningen blir utsatt til tirsdag morgen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
Inge Andersen, generalsekretær i Norges Idrettsforbund, under valgvaken til valget om OL i Oslo i 2022 på Grand Hotel natt til tirsdag. Andersen opplyste at resultatet fra OL-avstemningen blir utsatt til tirsdag morgen. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

OL-patriotene våknet til en skikkelig gladmelding tirsdag. Idrettspresident Børre Rognlien mener resultatet fra folkeavstemningen sender et klart signal til politikerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag morgen ble det klart at det er flertall blant hovedstadens befolkning for å gå videre med søknaden om vinterlekene i 2022. I mandagens folkeavstemning sa 172.837 ja, mens 140.982 stemte nei. 9.519 leverte blank stemme.

– Byens ungdom, idrettslag og alle positive krefter som har bidratt, har sørget for at politiske myndigheter har fått et klart svar, sier Rognlien til NTB.

Generalsekretær Inge Andersen i Norges Idrettsforbund mener to ting var avgjørende for at OL-søknaden fikk flertall.

– Den kraften som ligger i norsk idrett når man virkelig samarbeider og mobiliserer, gjør at vi får resultater som dette. Det var også definitivt viktig at de unge var så tydelige i skolevalget, forklarer Andersen, som kun fikk 2 timer og 15 minutter med søvn valgnatten.

Trodde på seier

På grunn av tekniske problemer ble ikke resultatet fra avstemningen klart før tirsdag morgen. Selv om tallene fra avstemningen drøyde, følte Andersen seg ganske sikker på et positivt resultat. Idretts-Norge har mobilisert kraftig og drevet intens valgkamp den siste tiden.

– Jeg hadde en god følelse de siste dagene. Jeg har vært mye ute i felten og møtt mange mennesker. Jeg har opplevd at det har vært en kraftig ja-stemning, forteller generalsekretæren.

– Da vi skjønte at forhåndsstemningen var så jevn, ga det oss troen på at det kom til å bli et flertall. Men at det skulle bli et flertall på cirka 32.000 stemmer, var virkelig moro. Det er viktig for det videre arbeidet mot regjeringen, Stortinget og IOK (Den internasjonale olympiske komité).

Politikerne avgjør

Folkeavstemningen i Oslo er rådgivende, og bystyret må anerkjenne resultatet fra avstemningen. Kommunen har søkt om statsgaranti på 33,7 milliarder kroner, og Stortinget skal til slutt avgjøre saken.

– Nå blir det opp til de nye regjeringen og Stortinget å behandle dette. Idretten har med et overveldende flertall ønsket at vi skulle søke, og bystyret i Oslo har med et overveldende flertall sagt ja. På bakgrunn av folkeavstemningen har vi fått et klart svar fra byens innbyggere. Nå er det regjeringen og Stortinget igjen før vi skal ut og konkurrere i den store verden, og der tror jeg vi står sterkt, sier Rognlien.

En OL-søknad må leveres til IOK innen 14. mars neste år. IOK kunngjør vertsby for 2022-OL 31. juli 2015. Tyske München regnes som Oslos kanskje hardeste konkurrent.

– Jeg tror Oslos sjanser er veldig gode. Norge har en høy stjerne i det internasjonale idrettssamfunnet og i IOK. Vi er troverdige og solide. Med en god og gjennomarbeidet søknad fra Norge tror jeg vi står godt rustet også internasjonalt, sier Andersen.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus