Vanskelig å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen

USIKKERHET: Ingen vet hvor Syria har skjult sine kjemiske stridsmidler og våpen, og arbeidet med å finne og sikre lagrene vil bli svært kostbart og tidkrevende, advarer eksperter. (Foto. Reuters / NTB scanpix)
USIKKERHET: Ingen vet hvor Syria har skjult sine kjemiske stridsmidler og våpen, og arbeidet med å finne og sikre lagrene vil bli svært kostbart og tidkrevende, advarer eksperter. (Foto. Reuters / NTB scanpix)

Arbeidet med å finne, sikre og uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpen, vil bli svært tidkrevende og kostbart, advarer eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Russland foreslo mandag å plassere Syrias kjemiske våpen under internasjonal kontroll, noe Syrias utenriksminister Walid al-Moualem ikke stilte seg avvisende til.

USAs president Barack Obama betegner også forslaget som positivt, men eksperter advarer mot at det er lettere sagt enn gjort å ta kontroll over våpenlagrene i et land som står midt oppe i en borgerkrig.

1.000 tonn

Fransk etterretning hevder at Syria har over 1.000 tonn med kjemiske stridsmidler på lager, og disse antas å være spredt på en rekke lagre landet over.

Bare det å ha rede på hvor lagrene er og hva de inneholder, vil være en stor utfordring, selv om det inngås en avtale med regimet.

– Jeg har vanskelig for å se hvordan dette skal kunne gjøres midt oppe i en borgerkrig, sier Daryl Kimball i Arms Control Association i Washington.

– Det vil være svært vanskelig arbeid. Det krever at man bygger egne anlegg der våpnene kan uskadeliggjøres, sier han.

– Det forutsetter et langvarig internasjonalt nærvær, og det er ikke et arbeid man ønsker å holde på med under trussel om granatangrep, sier han.

Les også: Assad truer USA med motangrep

Trenger beskyttelse

Internasjonale inspektører vil trenge beskyttelse, men få om noen land har sagt seg villig til å sende bakkestyrker til Syria.

– Det er en fin idé, men den er vanskelig å gjennomføre, sier en anonym amerikansk tjenestemann.

– Man står midt oppe i en brutal borgerkrig der det syriske regimet massakrerer sin egen befolkning. Er det noen som tror at de plutselig vil stanse drapene for å la inspektører sikre og ødelegge alle de kjemiske våpnene, spør tjenestemannen.

Bakgrunn: USA gir Syria én uke

Lite informasjon

Amy Smithson, som er ekspert på kjernefysiske, biologiske og kjemiske våpen og tilknyttet James Martin Center for Nonproliferation Studiesi Washington, frykter at manglende informasjon om Syrias kjemiske våpenarsenal vil vanskeliggjøre arbeidet.

Hun viser til erfaringene fra Irak, der FN-inspektører og daværende president Saddam Hussein lekte katt og mus med hverandre i to år. Noe tilsvarende kan komme til å skje i Syria, advarer hun.

– Irakerne løy hele tiden. De gjorde alt for å skjule disse topphemmelige våpenprogrammene, sier Smithson.

Les også: Kan ha brukt gass uten Assads viten

Avhoppere

Ifølge den amerikanske tankesmia Center for Strategic andInternational Studies (CSIS) er det Syrias Vitenskaps- og forskningssenter som har overoppsynet med de syriske våpenlagrene i Dumayr, Khan Abou, Shamat og Firaqlus.

Avhoppere fra den syriske regjeringshæren har imidlertid fortalt hvordan en stor del av de kjemiske våpnene i sommer ble transportert til Latakia-området, der Assad har stor støtte i befolkningen.

Noen kjemiske våpen ligger også lagret i militæranlegg rundt Damaskus, fortalte en av avhopperne.

Les også: - Et angrep på Syria vil styrke al-Qaida

Flyttet rundt

Amerikansk etterretning hevder at Assad det siste året har flyttet rundt på lagrene av kjemiske stridsmidler og våpen, trolig i et forsøk på å gjemme dem unna både for opprørerne og omverdenen.

Eksperter tror derfor at det vil ta måneder å finne og sikre våpnene, og at det vil ta år å uskadeliggjøre dem. Det vil også være en fare for at man overser noen av våpnene.

– Det er en mulighet for at regimet av ukjente grunner vil holde noen tilbake, sier Joseph Cirincione i Ploughshares Fund, en gruppe som kjemper mot spredning av masseødeleggelsesvåpen.

Koster milliarder

Selv om Assad-regimet skulle spille med åpne kort og inspektørene får arbeide i fred og ro, vil det ta mange år og koste milliarder av dollar å uskadeliggjøre Syrias kjemiske våpenarsenal.

USA har de siste tiårene brukt over 210 milliarder kroner på å uskadeliggjøre sine egne lagre av slike våpen, men er ennå ikke ferdig med arbeidet.

Først i 2021 kan USA være ferdig med arbeidet, noe som sier sitt om hvor tidkrevende arbeidet er, påpeker Paul Walker i gruppen Green Cross.

Russland har også brukte store beløp på å kvitte seg med kjemiske våpen de siste 20 årene, men er foreløpig bare kommet halvveis i arbeidet, viser tall fra Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW) i Haag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus