Regjeringsforhandlingene:

Strålende Siv Jensen vil være hard og raus

Fornøyd med å være regjerings-klar: - Vi fikk Frps tredje beste valgresultat, og er det nest største borgerlige partiet, smilte Siv Jensen valgnatta. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Fornøyd med å være regjerings-klar: - Vi fikk Frps tredje beste valgresultat, og er det nest største borgerlige partiet, smilte Siv Jensen valgnatta. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.

– Vi vil være rause mot Venstre og KrF, sier en fornøyd Frp-leder valgnatta. Og legger til: Men det skal bli tøffe tak i forhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen gjennom valgnatten:

Fortsatt er det mange løse tråder om hvordan en ny regjering skal se ut, idet partilederne ved midnattstider samlet seg i Stortingets vandrehall.

Det gir også Siv Jensens selvmotsigende utsagn et varsel om.

Men trass i tilbakegang for Frp med 12 mandater, til 29, slik det så ut ved midnatt, ser valget ut til å bli historisk løft for partiet.

– Det er historisk for vår del, fordi det ser ut til at vi kan sette oss ned og for første gang drøfte å delta i en regjering, sier partileder Siv Jensen.

– Vi er betydelig større enn SV og vil få større gjennomslag i regjeringen, sier hun.

Siv Jensen har blitt spådd å bli finansminister i en ny regjering, men nekter å svare på hvilken statsrådspost hun vil gå for.

Tvil om sentrumspartiene

Kristelig Folkepartis leder Knut Arild Hareide har tidligere sagt at det er lite sannsynlig at KrF vil delta i en regjering der Frp er med.

Han og Siv Jensen gir hverandre en god klem, og på spørsmål om KrF er villig til å regjere sammen med Frp, var svaret vagt:

– Det som preger dagens valgresultat, er at sentrum i norsk politikk kommer til å spille en stor rolle de neste årene. Det viktigste for oss, er å få gjennomslag for politikken. Det er politikken som vil avgjøre, var alt Hareide ville si om den saken.

Han nevnte ikke det tredje sentrumspartiet, Senterpartiet, som fikk et atskillig bedre resultat enn meningsmålingene tydet på.

– Det er blandede følelser, sier Sp-leder Liv Signe Navarsete.

– Regjeringen vår går av, men Sp ligger an til å gjøre det mye bedre enn spådd. Etter åtte år i regjering som det minste partiet, er det et godt resultat, sier Navarsete.

Venstre åpen for alenegang

Heller ikke en strålende fornøyd Venstre-leder Trine Skei Grande ville avvise en regjering sammen med Frp.

Da NRK og TV2 intervjuet partilederne, var Trine Skei Grande åpen i spørsmålet om hun kunne tenkes å gå inn i en regjering med Høyre og Frp uten KrF.

– Vi har gått på valg til at vi skal gå i regjering, sier hun.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus