– E-sigaretter like effektive som nikotinplaster ved røykeslutt

Salg av e-sigaretter, som ifølge ny forskning kan være svært effektive i kampen for å bli røykfri, er forbudt i Norge. Foto: AFP / NTB Scanpix
Salg av e-sigaretter, som ifølge ny forskning kan være svært effektive i kampen for å bli røykfri, er forbudt i Norge. Foto: AFP / NTB Scanpix

Folk som vil slutte å røyke, har like stor nytte av e-sigaretter som nikotinplaster, ifølge ny forskning. – Studien bekrefter at e-sigaretter kan gjør røykere røykfrie, mener norsk forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

E-sigarettene blir stadig mer populære, både i Norge og i andre land. E-sigarettene virker ved at de omdanner nikotin til en damp som brukeren inhalerer.

Salget av de tobakksfrie, men nikotinholdige elektroniske sigarettene har tatt av etter at det ble forbudt å røyke på offentlig sted i mange land. Men flere land, inkludert Norge, har forbud mot e-sigarettene.

For første gang har forskere i en vitenskapelig studie sammenlignet e-sigaretter og nikotinplaster for å se hvilket av produktene som er mest effektivt når folk prøver å kutte ut røyken. Det er University of Auckland som står bak studien.

Resultatene, som er publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, viser at e-sigarettene er like effektive som eller mer effektive enn nikotinplaster.

– Studien bekrefter at e-sigaretter har potensial til å gjøre røykere røykfrie, sier forskningleder Karl Erik Lund i Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) til ABC Nyheter.

Flere kuttet røyken med e-sigaretter

Forsøket inkluderte 657 deltagere, som alle var røykere som ønsket å stumpe røyken. 289 brukte e-sigaretter med nikotin som hjelpemiddel, 295 brukte nikotinplaster. De resterende 73 fikk e-sigaretter som ikke inneholdt nikotin (placebo).

Av dem som brukte nikotinholdige e-sigaretter klarte 7,3 prosent å stumpe røyken etter seks måneder, sammenlignet med 5,8 prosent av dem som brukte nikotinplaster. I gruppen som fikk e-sigaretter uten nikotin, klarte 4,1 prosent å kutte uvanen.

I tillegg hadde 57 prosent av e-sigarettbrukerne halvert antall vanlige sigaretter de brukte daglig. Til sammenligning gjaldt det samme for 41 prosent av dem som brukte nikotinplaster.

– I vår studie var e-sigaretter med eller uten nikotin et moderat effektivt hjelpemiddel for dem som ønsket å kutte ut røyking. Nikotinholdige e-sigaretter kan være mer effektive eller like effektive som nikotinplaster, skriver forskerne i The Lancet.

Studien inkluderer imidlertid ikke nok deltagere til at man med sikkerhet kan si at e-sigaretter er bedre enn nikotinplaster, understreker forskerteamet fra New Zealand. Nå etterlyser de mer forskning på feltet.

Les også: Sier nei til e-sigaretter på flyet

– Stor interesse

– Vi har ventet på resultatene av denne studien. Den anvender streng vitenskapelig metode. Den er utført etter de samme prinsippene som legemiddelindustrien gjør når de måler effekten av medisiner, sier Karl Erik Lund i SIRUS.

Han forklarer at man fra før har rapporter fra røykere som mener at e-sigarettene har en effekt ved røykeslutt, samt noen mindre studier med dårligere metode som har indikert at e-sigarettene har en betydning, særlig når det gjelder å kutte forbruket av sigaretter.

– Men vi har ikke hatt noen eksperimentelle undersøkelser som denne. Denne studien bekrefter at e-sigaretter har potensial til å gjøre røykere røykfrie. Forskerne har fulgt relativt få folk. Når det er et lite utvalg blir resultatene noe usikre, men på alle punkter er resultatene bedre for e-sigaretter enn for nikotinplaster, sier han.

Lund forklarer at det er stor interesse for den nye studien, fordi EU-parlamentet i disse dager skal bestemme e-sigarettenes skjebne. EU-kommisjonen har nemlig foreslått å regulere e-sigaretter som medisinske produkter.

Dette forslaget er SIRUS-forskeren kritisk til.

– Det vil bety at man går inn i et strengere regelverk. Produktinnovasjonen vil stoppe opp. Da vil man bruke 7-8 år på å teste ut produktet før det slippes på markedet. Det vil forsinke markedstilgangen og forhindre overgang til et klart mindre farlig nikotinprodukt, sier Lund.

Les mer: E-sigaretter blir legemiddel i Storbritannia

Omstridt forbud

I Norge er det forbudt å produsere, importere og omsette nye tobakks- og nikotinprodukter. Regelverket ble innført i 1989 fordi helsemyndighetene mente det fantes nok tobakks- og nikotinprodukter på det norske markedet.

Dette betyr at det er forbudt å importere e-sigaretter for videresalg. Kun import til eget forbruk er tillatt. Men forbudet i Norge er omstridt.

– Mange mener vårt totalforbud mot e-sigaretter er et etisk dilemma, fordi det hindrer røykere tilgang til et klart mindre farlig produkt, sier Lund.

– Røykerne liker e-sigaretter

Han mener en av de store fordelene ved e-sigarettene er at de ikke appellerer til ikke-røykere, men er populære blant røykerne. Dette kan endre seg dersom e-sigarettene blir regulert som medisinske produkter.

– E-sigarettene har et konkurransemessig fortrinn ved at røykerne liker dem og ønsker å benytte dem. For første gang ser vi et nikotinprodukt som - til forskjell fra legemidlene - har potensial for å konkurrere ut de livsfarlige sigarettene, sier forskningsleder Karl Erik Lund ved SIRUS til ABC Nyheter.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus