Uklart om det blir ytterligere forsinkelser i Oslo

Oslos ordfører Fabian Stang og Ine Marie Eriksen Søreide under valgvaken til Høyre i Oslo. Stang bekrefter at tellingen av stemmer i Oslo er forsinket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Oslos ordfører Fabian Stang og Ine Marie Eriksen Søreide under valgvaken til Høyre i Oslo. Stang bekrefter at tellingen av stemmer i Oslo er forsinket. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Det er uklart om forsinkelsene i opptellingen av forhåndsstemmer Oslo vil vedvare utover natten og også gjelde stemmene fra valgdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Følg utviklingen gjennom valgnatten:

Først rundt klokka 22 mandag ble det rapportert inn forhåndsstemmer fra valget i Oslo.

Kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård, bekreftet få minutter før klokken 22.00 at opptalte forhåndsstemmer nå er sendt til Statistisk sentralbyrå (SSB). Tidligere mandag kveld opplyste hun at tallene var ventet til 21.30.

– Jeg håper inderlig ikke det er systemet fra departementet som har sviktet, for da blir det forsinkelser også ut over natten. Men foreløpig vet jeg ikke hva som har vært utfordringen. Det er mulig det går bedre herfra og inn, sier ordfører Fabian Stang (H) til NTB ved 22.15-tida.

Les også: Også problemer i Moss og i Drammen

Advarte

Stang sier at han advarte allerede i mai om at systemet hadde sine svakheter.

– Vi har levert på minuttet hvert eneste år. Denne forsinkelsen skulle jeg helst vært foruten, sier Stang.

– Akseptabelt

Kommunikasjonssjef Åsgård forklarer at det store antallet stemmer og et nytt system førte til forsinkelsene.

– Når vi skal levere valgresultatene er vi først og fremst opptatt av at de er korrekte. Men klarer vi å levere det i løpet av en time synes jeg det er akseptabelt. Det vi er opptatt av er å levere et korrekt resultat.

Reagerer

Men Kommunal – og regionaldepartementet reagerer på uttalelsene fra Oslo kommune.

– Det var ingen feil i dette systemet på valgdagen. Dette kan kun skyldes to ting: At Oslo kommune har gjort en feil i opptellingen, eller at de bruker systemet feil, sier departementsråd Eivind Dale i Kommunal- og regionaldepartementet til VG.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus