Oppdaget flere uforseglede stemmeurner

Oppdaget flere uforseglede stemmeurner
Oppdaget flere uforseglede stemmeurner

Mann oppdaget uforseglet stemmeurne da han skulle stemme. Helsingforskomiteen har fått rapporter om flere uforseglede stemmeurner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torbjørn Krøvel kom tidlig til stemmelokalet på Munkerud skole i Oslo for å avgi stemme. Men da han kom fram til urnen stusset han over manglende forsegling.

– Jeg er interessert i valg og valgprosess og reagerte da jeg så at urnen ikke var plombert. Jeg syntes det var litt merkelig og spurte dem som satt der. En inspektør ble hentet og fortalte at det kun var behov for å plombere når urnen skulle fraktes til rådhuset, sier Krøvel til NRK.

Les også: Følg valgdagen direkte her

Alvorlig hendelse

Krøvel mener valg er såpass alvorlig at man bør være sikker på at reglementet er fulgt. Derfor tok han et bilde av valgurnen og fikk bekreftet sin mistanke - urnen skulle vært forseglet.

– Det er litt rart at det ikke tas mer seriøst, sier Krøvel.

Valgloven slår fast at urnene skal være forseglet. Kommunikasjonssjef for valget i Oslo, Ingvild Åsgård forteller at urnen stod uforseglet i en halv time og at de tar hendelsen alvorlig.

– Dette skal ikke skje. Men vi kan garantere at det ikke har skjedd manipulering av stemmesedlene. Stemmeurnen har til enhver tid blitt passet på av minst to medarbeidere, sier Åsgård til NRK.

Både stemmestyret og inspektøren ved valglokalet har skrevet under på en avviksmelding om hendelsen hvor de garanterer at det ikke har skjedd noe galt til tross for glippen.

Les også: Pengenes makt

Flere valgurner uten forsegling

At urnen ble passet på holder ikke. Krøvel har fått støtte av Den norske Helsingforskomité, som har 34 observatører fra 11 land rundt om i Norge for å følge med på valget.

Informasjonsleder og ansvarlig for observatørprosjektet ved årets valg, Berit Lindeman i Helsingforskomiteen, forteller at de har fått flere rapporter om uforseglede stemmeurner. Resultatet fra observatørene vil publiseres i morgen.

Les også: Frp vil tillate poker og 29 andre forbudte ting

– Dette er tredje gang vi observerer og det har vært et gjennomgående problem at urner ikke forsegles. Det er ikke god nok forståelse for hvor viktig dette er, sier Lindeman til NRK.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus