Rødgrønn beslutningsvegring om GMO i fem år:

Solhjell overlater GMO-mais til borgerlig regjering

FIKK IKKE KLARSIGNAL: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell avviser ikke søknaden om å tillate GMO-planter i Norge, før det kan gå mot regjeringsskifte. Han og forgjengeren har hatt fem år på seg. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
FIKK IKKE KLARSIGNAL: Miljøvernminister Bård Vegar Solhjell avviser ikke søknaden om å tillate GMO-planter i Norge, før det kan gå mot regjeringsskifte. Han og forgjengeren har hatt fem år på seg. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)

Miljøvernministeren har siden 2008 sittet på en anbefaling om å godkjenne genmodifiserte landbruksplanter i Norge. Nå bekrefter Miljøverndepartementet at det fortsatt ikke blir tatt noen avgjørelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er over fem år siden daværende miljøvernminister Erik Solheim (SV) 2. juni 2008 fikk en søknad på sitt bord om å godkjenne genmodifiserte landbruksplanter (GMO) i Norge.

Striden står om to genmodifiserte maissorter.

Stikk i strid med tidligere sedvane anbefalte Direktoratet for naturforvaltning (nå Miljødirektoratet) å godkjenne disse.

Solheims etterfølger, Bård Vegar Solhjell (SV), har heller ikke klart å fatte noen avgjørelse i sin funksjonstid.

– Arbeidet med søknadene fortsetter som før, er svaret vi får fra Miljøverndepartementet, på spørsmål om Solhjell vil fatte noen beslutning før et eventuelt regjeringsskifte.

Norge er i hovedsak i mot genmodifisert landbruk, og har fått et særegent unntak i EØS-avtalen fra EUs positive GMO-regler.

Spilt inn fra EU i 1998

Likevel har ikke regjeringen til dags dato klart å sluttbehandle en søknad om genmodifisert mais som ble godkjent av EU i 1998. Og nå ser det altså ut til at det blir en blåere regjering som skal overta den følsomme saken.

– Vi frykter nå at Utenriksdepartementets arbeid for økt frihandel i verden blokkerer for et avslag av disse GMOene.

Det sa Bygdekvinnelagets leder Kathrine Kleveland, koordinator for Nettverk for GMO-fri mat og fôr, til ABC Nyheter i januar i fjor. Ved valget i år er hun også toppkandidat for Senterpartiet i Vestold, ifølge meningsmålingene uten sjanse til å bli valgt.

Nettverket består av 16 landbruks-, miljø- og solidaritesorganisasjoner, samt Coop Norge Handel som arbeider mot innføring av GMO i mat og fôr.

Les også: – Erik Solheim treig og feig

Les også: Gen-industrien svarer ikke

Statssekretærer i strid

ABC Nyheter er kjent med at uenigheter mellom Ap på ene siden, SV og Sp på den andre, ikke er løst på møter mellom statssekretærene fra Fiskeri- og kystdepartementet, Landbruks- og matdepartementet, Miljøverndepartementet, Utenriksdepartementet og Helse- og omsorgsdepartementet.

De har siden et første møte 15. februar 2010 forgjeves forsøkt å jobbe frem en felles holdning i regjeringen til genmodifiserte næringsmidler og fôrvarer.

Arbeiderpartiet har vært mer positive til genteknologiens muligheter enn SV og Sp helt siden Jens Stoltenbergs mor, genetikeren Karin Stoltenberg, var statssekretær i Næringsdepartementet på slutten av 1980-tallet.

Arbeiderpartiet blir også preget av et sterkere ønske om å bli mer integrert i EUs politikk og ordninger, enn de to EU- og EØS-motstandspartiene i dagens regjering.

Artikkelen er korrigert idet vi feilaktig oppga at saken også dreide seg om en rapssort.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus