Fra autoritære Usbekistan til Norge for å observere valget

Menneskerettighetsadvokat Nozima Kamalova fra Usbekistan. Foto: Den norske Helsingforskomiteen.
Menneskerettighetsadvokat Nozima Kamalova fra Usbekistan. Foto: Den norske Helsingforskomiteen.

Den norske Helsingforskomiteen har invitert 30 valgobservatører fra tidligere sovjetrepublikker til å overvåke dagens valg. De fleste er eksperter på frie og åpne internasjonale valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Menneskerettighetsadvokaten Nozima Kamalova fra Usbekistan er en av disse. Usbekistan er et av verdens verste regimer med hensyn til manglende demokrati. Tusenvis av aktivister sitter fengslet, og det er ikke mulig å arrangere valgobservasjon.

– Jeg er glad for å være i Norge, som er kjent for å være et av de mest demokratiske landene. Vi ønsker å se demokratiet utfolde seg i dag. Vi har besøkt flere valglokaler, og jeg er glad for å se at det har vært et høyt nivå av deltakelse, sier Kamalova til ABC Nyheter.

– Dette er virkelig overraskende for meg, for i mitt land vil mange mennesker la være å gå til valglokalene fordi de vet at deres stemmer ikke blir talt, og det forekommer forsøk på valgjuks. I Usbekistan finnes det ikke demokrati i praksis. Det forekommer mange brudd på de internasjonale reglene om frie og åpne valg. Her ser vi demokratisk prosess.

Ingen problemer så langt

Hun understreker at det er for tidlig å konkludere om avviklingen av valget, men observatørene har foreløpig ikke påvist noen problemer ved organiseringen.

– Hva er forskjellen mellom demokratiet i Norge og i Usbekistan?

– Den er enorm. Selv om Usbekistan kalles et demokrati har vi aldri hatt frie og rettferdige valg. Landet er svært autoritært og lovene følger ikke internasjonale standarder. I motsetning til dette er det norske systemet svært gjennomsiktig og valgmedarbeiderne vet hvordan systemet fungerer, sier Kamalova.

– I mitt hjemland er det ingen politisk vilje og ingen gode lover som implementeres. Og makthaverne vet at om de endret lovene ville de miste makten. Det er forskjellen mellom demokrati på papiret og demokrati i praksis, som i Norge, sier hun.

– Blant de verste regimene

– Av land vi jobber med rangerer vi Usbekistan som et av de verste regimene sier informasjonsleder i Helsingforskomiteen, Berit Lindeman, til ABC Nyheter.

– Vi har også forsøkt å få med observatører fra Turkmenistan, som er enda et hakk verre og mer lukket, men det var det ingen som våget.

Den norske Helsingforskomiteen er en menneskerettighetsorganisasjon som jobber for demokrati, ytringsfrihet og menneskerettigheter særlig i det tidligere Sovjetunionen.

– Vi har to grunner til å invitere gjestene hit. Først og fremst for å ha en reell valgobservasjon. Dette er erfarne observatører med god metodikk. Alle land har godt av å bli observert, også Norge som er et demokrati. Valgobservasjon bør finne sted ved alle valg, selv om vi ikke har noen tradisjon for det i Norge, sier Lindeman.

–Samtidig er dette mennesker som jobber for demokrati i sine hjemland, derfor kan de ha nytte av å observere det norske valget.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus