Kerry ber Syria gi fra seg de kjemiske våpnene

USAs utenriksminister John Kerry og hans britiske kollega William Hague står sammen mot Syria. Foto: Alastair Grant / Reuters / NTB scanpix
USAs utenriksminister John Kerry og hans britiske kollega William Hague står sammen mot Syria. Foto: Alastair Grant / Reuters / NTB scanpix

USAs utenriksminister John Kerry sier at Syria kan unngå et militært angrep om de gir fra seg alle sine kjemiske våpen innen en uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Under et besøk i London mandag sa Kerry at den eneste løsningen på konflikten i Syria er politisk, ikke militær, men at verdenssamfunnet ikke kan unngå å reagere når regimet bruker kjemiske våpen.

Kerry sa også at Assad kunne unngå et militært angrep ved å overlevere alle Syrias kjemiske våpen innen en uke, men tilføyde at Assad neppe ville gjøre det.

Politisk løsning

– La det være helt klart: USA, president Obama, jeg og andre er alle enige om at en slutt på konflikten krever enn politisk løsning. Vi har ingen illusjoner om noen militær løsning, sa han etter samtaler med sin britiske kollega William Hague.

Hague understreket at USA har Storbritannias fulle diplomatiske støtte til tross for at landet ikke kan være med på en militær operasjon etter at Parlamentet stemte imot det.

Han sa også at de eneste som har full kontroll over det kjemiske arsenalet, er Assad, hans bror Maher og en general han ikke navnga.

Les også: Kerry uklar om bakkestyrker

Ikke troverdig

På grunn av strid om hvordan Kerrys utsagn om Assads vilje til å gi fra seg kjemiske våpen skulle tolkes, sendte amerikansk UD noe senere ut en kommentar.

– Kerrys poeng var at den brutale diktatoren, med en historie der han spiller raskt, men taper mot fakta, ikke er troverdig når det gjelder å overlevere kjemiske våpen. Hadde han vært det, ville han ha gjort for lenge siden. Det er derfor verden nå står overfor dette øyeblikket, heter det.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus