Berlusconi kjemper for sin politiske fremtid

Silvio Berlusconi kjemper for sin politiske fremtid. Mandag starter en komité i nasjonalforsamlingen vurderingen av om han bør miste plassen i Senatet. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix
Silvio Berlusconi kjemper for sin politiske fremtid. Mandag starter en komité i nasjonalforsamlingen vurderingen av om han bør miste plassen i Senatet. Foto: Remo Casilli / Reuters / NTB scanpix

Silvio Berlusconis plass i Senatet i Roma står på spill. Han tar kampen for sin politiske fremtid helt til menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag trer en komité i nasjonalforsamlingen i Roma sammen for å vurdere om Berlusconi bør miste plassen sin i nasjonalforsamlingen. Den tidligere statsministeren er dømt for skattesvindel, og ifølge en lov fra i fjor kan ikke domfelte politikere sitte i nasjonalforsamlingen.

Berlusconis advokater mener loven ikke kan anvendes mot mediemogulen og milliardæren. Den ble vedtatt med støtte fra Berlusconis eget parti PDL, men støttespillerne hans argumenterer for at den ikke kan brukes på forhold fra før loven ble vedtatt.

Advokatene mener det er snakk om Berlusconis menneskerettigheter og har tatt saken til Den europeiske menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Les også: Berlusconi truer med å kreve nyvalg

Skjør koalisjon

Flere medlemmer i PDL har truet med å trekke partiet fra statsminister Enrico Lettas koalisjonsregjering om Berlusconi blir kastet ut av Senatet.

Eksperter mener regjeringen trolig overlever, ifølge nyhetsbyrået AFP. Men det var en svært krevende prosess å få den skjøre koalisjonen på plass etter valget i februar, og italienerne frykter uansett hva ny usikkerhet i den politiske ledelsen får å si for landets hardt pressede økonomi.

– Ustabilitet har en pris. Det har en dramatisk pris for næringslivet, advarer statsminister Letta.

Les også: Berlusconi med tirade etter fengselsdom

Nedtur

Italia opplever sin lengste resesjon siden andre verdenskrig og har rekordstor ledighet.

– Politisk stabilitet er en forutsetning for økonomisk bedring, og dersom det blir en krise, står bedringen i fare, sier Federico Ghizzoni i banken UniCredit til nyhetsbyrået Reuters.

Komitébehandlingen i nasjonalforsamlingen kan komme til å ta flere uker og også måneder før den endelige avgjørelsen om Berlusconis politiske skjebne tas i en avstemning i Senatet.

En runde i menneskerettighetsdomstolen kan forsinke ytterligere.

Det er også usikkert hvordan Berlusconi eventuelt skal sone som følge av skattedommen fra august. Det kan bli snakk om ett års samfunnstjeneste eller husarrest, og en domstol skal ta stilling til dette i oktober.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus