– Tror ikke Stoltenberg vil prøve seg på noe stunt

DUELL: Erna Solberg (H) og Jens Stoltenberg (Ap). (Foto: NTB scanpix)
DUELL: Erna Solberg (H) og Jens Stoltenberg (Ap). (Foto: NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stoltenberg har muligheten til å vente med å gå av til et eventuelt borgerlig regjeringsalternativ er klart, men valgforsker Anders Todal Jenssen tror ikke han kommer til å prøve seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom de borgerlige sitter med flertall når stemmene er talt opp, er det sannsynlig at Stoltenberg kommer til å levere inn sin avskjedssøknad, sier valgforskeren til NTB.

– Søknaden leveres til kongen, og i praksis blir det stortingspresidenten som så tar kontakt med de borgerliges statsministerkandidat, forklarer Todal Jenssen.

Erna Solberg (H) sier til Aftenposten at hun mener Stoltenberg allerede mandag kveld eller natt til tirsdag bør kunngjøre at han går av, dersom det blir borgerlig flertall. Høyre-lederen antyder imidlertid at det godt kan hende statsministeren vil prøve å beholde makten.

Ville beholde makten

I 2001, da Sentrumskameratene hadde stilt som regjeringsalternativ, kom det som en overraskelse at Venstre havnet under sperregrensa. Statsministerkandidat Kjell Magne Bondevik måtte starte regjeringsforhandlingene fra scratch.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Daværende statsminister Jens Stoltenberg antydet at han godt kunne fortsette å styre, men dette falt ikke i god jord. Jeg tror ikke han kommer til å prøve seg på et slikt stunt igjen, sier Todal Jenssen.

Valgforskeren regner derfor med at statsministeren, dersom det blir borgerlig flertall, kommer til å levere inn sin avskjedssøknad ganske kort tid etter at valgresultatet er klart.

Resultatet i 2001 ble at Bondevik gikk i mindretallsregjering med H, KrF og V.

Les også: – På tide at noen andre får prøve seg

Kan ta tid

Dersom hun har vunnet valget, vil Solberg samle de andre borgerlige partilederne i et møte, hvor de skal bli enige om å danne ny regjering, eller eventuelt bli enige om at de er for uenige til å regjere sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne prosessen kan komme til å ta litt tid, ifølge Solberg selv.

– Alle skal få muligheten til å ta valgresultatet inn over seg, skaffe seg et mandat fra partiet og utvikle en plattform før vi går i forhandlinger, sa hun til NTB søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den borgerlige regjeringen som Solberg og de andre ministrene eventuelt kommer fram til, vil først tre i kraft når Stortinget trer sammen i begynnelsen av oktober.

Les også: Tror ikke Jens vil prøve seg på noe stunt

Må støtte Høyre

Dersom forhandlingene mellom de borgerlige partilederne bryter sammen, er det mulig for Erna Solberg og Høyre å styre alene.

– De andre borgerlige partilederne behøver ikke å støtte et regjeringsalternativ hvor Høyre står alene. Det er nok at de ikke aktivt motsetter seg det, sier Anders Todal Jenssen.

Hvis en slik ren Høyre-regjering blir foreslått, tror valgforskeren at de borgerlige inkludert Frp kommer til å godta dette alternativet.

– De borgerlige partiene har lovet et regjeringsskifte i to år. Det kan de ikke gå bort fra uten å tape ansikt fullstendig, sier han.