Obama møter sterk Syria-motstand

President Barack Obama får en stri jobb når han denne uka skal forsøke å overtale Kongressen og opinionen i USA til å støtte bruk av militærmakt mot Syria.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En meningsmåling utført av Washington Post før helgen, viste at bare 25 av de 433 folkevalgte i Representantenes hus støtter et militært angrep mot Syria.

224 sier nei eller oppgir at de heller mot et nei, mens 184 svarer at de er usikre i spørsmålet som nå skal debatteres i Kongressen.

Også i Senatet er motstanden stor, og bare 23 av de 100 representantene har hittil gått ut med klar støtte til presidenten i saken.

– Forvirrende røre

Søndag stilte også en tidligere tilhenger av Obamas plan om å angripe Syria militært, republikaneren Mike Rogers, spørsmål ved om et slikt angrep vil være klokt.

I et intervju med CBS anklaget Rogers Obama-administrasjonen for å ha skapt «en forvirrende røre» i Syria-spørsmålet.

– Nå er også jeg skeptisk, sa Rogers, som er formann i etterretningskomiteen i Representantenes hus.

Les også: Forskere tviler på effekt av Syria-angrep

– Trekk forslaget

Presidentens demokratiske partikollega Jim McGovern oppfordret i et intervju med CNN søndag Obama til å trekke tilbake hele forslaget, for å spare seg selv og partiet for et forsmedelig nederlag i Kongressen.

Utenriksminister John Kerry bidro til spekulasjoner om en mulig utsettelse av saken, da han under et besøk i Frankrike i helgen uventet antydet at USA ville kunne komme til å gjøre et nytt forsøk på å få Sikkerhetsrådet med på en resolusjon som åpner for bruk av militærmakt mot Syria.

Les også: Putin og Obama i full klinsj om Syria

Må overtale

Obama står derfor overfor en tøff oppgave når han nå skal forsøke å overtale sine landsmenn og de folkevalgte i særdeleshet til å slutte opp om et militært angrep mot Syria.

De kommende dagene skal presidenten gi flere TV-intervju og han har også varslet en tale til nasjonen tirsdag. Eksperter tviler på om han vil lykkes med å snu opinionen, for meningsmålinger har vist at motstanden mot bruk av militærmakt mot Syria er stor.

Obama skal også ha en rekke private møter med kongressrepresentanter, i håp om å vende motstand til støtte i Kongressen.

Senatet kan komme til å innlede Syria-debatten onsdag denne uka, mens Representantenes hus trolig vil følge opp mot slutten av uka eller i neste uke.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus