Tjostolv Moland er obdusert

Det er snart en uke siden Tjolstolv Moland ble funnet død. Foto: NTB scanpix
Det er snart en uke siden Tjolstolv Moland ble funnet død. Foto: NTB scanpix

Obduksjonen av Tjostolv Moland ble lørdag ettermiddag avsluttet uten at dødsårsaken er slått fast. Så langt er ingen mistenkelige funn avdekket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med norsk rettsmedisiner og Kripos-etterforskere til stede foretok kongolesiske obdusenter likundersøkelsen av Tjostolv Moland lørdag. Den norske 32-åringen ble funnet død i Ndolo-fengselet i Kinshasa forrige søndag, og spekulasjonene rundt dødsfallet har vært mange etterpå.

Etter flere timer kunne den kongolesiske obdusenten Calude Kakese-Kiyabana fortelle at det ikke var funnet noe mistenkelig, men at det ennå vil gå flere dager før en får svar på flere prøver som ble tatt.

– Vi kan ikke slå fast hva som er dødsårsaken, men så langt har vi ikke funnet noe mistenkelig. Det er tatt flere prøver som nå skal sendes til et laboratorium for videre analyser. Det vi er opptatt av nå, er dødstidspunktet, sier Kakese-Kiyabana til NRK.

Han vil ikke si noe om når båren med Moland kan sendes til Norge.

Les også: – Joshua har hatt det forferdelig

Rapport

Norsk politi og en norsk patolog var med på obduksjonen, men de ville ikke kommentere hvilke funn som ble gjort.

– Vi vil ikke kommentere hvilke foreløpige konklusjoner som er trukket, både av hensyn til den videre fremdrift i saken og de pårørende. Begge obdusentene vil sammen skrive en endelig rapport etter arbeidet hvor de vil trekke en endelig konklusjon, sier politiadvokat Per Zimmer i Kripos til NTB.

Med flere norske medier til stede på utsiden foregikk undersøkelsen hvor man håper å få slått fast årsaken til at den norske 32-åringen døde i fengselet i Kinshasa forrige søndag.

Frykter spekulasjoner

Allerede fredag kveld var en røntgenundersøkelse blitt gjennomført, men den hadde ikke avdekket noe. Nå må en avvente laboratorieundersøkelsene før en sluttstrek kan settes etter dødsfallet.

Flere spekulasjoner har versert etter at nordmannen døde, og fra høyt politisk nivå i Kongo ble det antydet at Moland og cellekameraten Joshua French kan ha slåss. Dette er imidlertid kontant avvist av French selv og av dem som kjenner ham. De to nordmennene satt sammen på femte året i kongolesisk fengsel og var begge dømt til døden for drap, drapsforsøk, spionasje og ran.

Fredag ble French avhørt i seks timer, og cellen de to delte ble undersøkt av norske kriminalteknikere. Ifølge Zimmer vil videre avhør trolig fortsette mandag.

Moren på vei

Lørdag morgen reiste moren til Joshua French, Kari Hilde French, til Kongo sammen med advokat Hans Marius Graasvold.

Overfor TV 2 beskriver hun sønnens situasjon som veldig vanskelig, og at hun ikke vet hvilket håp hun skal ha for sønnen.

– Jeg vet ikke lenger. Når kongolesere helst vil legge skylden på ham for Tjostolvs død, så kan jo det skape mye problemer. Denne saken kan få to utfall; enten så kommer han ut, eller så blir han sittende, sier hun.

UD i samtaler

Parallelt med politiets arbeid er også norske diplomater i møter med kongolesiske myndigheter for å klargjøre praktiske og formelle sider rundt dødsfallet og situasjonen for French.

– Vi er der for å fylle tre oppgaver: Å bistå politiet, gjøre forberedelser for å sende båren med Moland hjem og å ta opp saken til Joshua French, opplyser underdirektør Frode Andersen i Utenriksdepartementet til NTB.

Han sier at samarbeidet med kongolesiske myndigheter er godt på det praktiske planet, men forklarer generelt at slike saker tar sin tid. Spørsmålet om Joshua French kan benådes eller sendes til Norge på soningsoverføring vil ikke bli vurdert før etterforskningen av Tjostolv Molands død er klar.

– Vil ikke spekulere på når dette kan skje, sier Andersen

At French også har delt statsborgerskap mellom Norge og Storbritannia har ført til et sterkt press både fra norske og britiske myndigheter, samt bistand fra EU.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus